Всі учасники тендеру на енергоблок №5 АЕС Дуковани пропонують Чехії максимальну локалізацію

01.11.2023
Компанія Elektrárna Dukovany II, що входить у Групу ČEZ, отримала остаточні пропозиції від трьох претендентів на будівництво нової атомної електростанції в Дукованах. Що відомо?
Остаточні пропозиції надійшли 31 жовтня від трьох учасників тендеру на будівництво нової атомної електростанції в Дукованах. Підрядники подали обов'язкову пропозицію для 5-го енергоблоку АЕС Дуковани та необов'язкові пропозиції для інших трьох енергоблоків. Пропозиції були подані в електронному вигляді, за допомогою спеціального шифрування та унікального захищеного сховища.

Хто що пропонує

Компанія Westinghouse Electric разом з партнером по будівництву компанією Bechtel подала свою пропозицію щодо постачання до Чеської Республіки чотирьох реакторів AP1000®. Пропозиція передбачає будівництво одного блоку AP1000 на ядерному майданчику Дуковани, з можливістю спорудження там же другого блоку і двох додаткових блоків на майданчику Темелін, - повідомила Westinghouse Electric.
Компанія акцентує, що стратегія Westinghouse/Bechtel щодо використання місцевого ланцюжка поставок збільшить можливості для чеського бізнесу брати участь у новому ядерному проєкті. «Розгортання технології AP1000 в інших країнах регіону також сприятиме більшій синергії, що принесе користь чеській атомній промисловості і створить додаткову частку для постачальників, які зможуть брати участь у проектах по всій Центральній і Східній Європі. У листопаді уряд Польщі обрав реактор AP1000 для старту своєї першої ядерної енергетичної програми. Болгарія також обрала технологію AP1000 для додаткових енергоблоків на майданчику АЕС Козлодуй, а Україна взяла на себе зобов'язання побудувати дев'ять енергоблоків AP1000 на різних майданчиках», - йдеться у пресрелізі Westinghouse.
Компанія нагадує, що AP1000 - єдиний діючий реактор покоління III+ з повністю пасивними системами безпеки, модульною конструкцією та найменшою площею забудови на МВт на ринку.
Своєю чергою французька EDF запропонувала будівництво реактора EPR1200 – теж покоління ІІІ+ з потужністю 1200 МВт, який відповідає найсуворішим вимогам безпеки та продуктивності в Європі. EPR1200 базується на тих же функціях безпеки, що й EPR2 – остання оптимізована технологія EDF. Він повністю враховує експлуатаційні вимоги та вимоги безпеки, визначені Міжнародним агентством з атомної енергії, Західноєвропейською асоціацією ядерного нагляду WENRA та Французьким ядерним регуляторним органом ASN, а також відповідає вимогам так званих стрес-тестів після Фукусіми. EPR1200 містить перевірені системи пасивної та активної безпеки.
Щодо ліцензування свого реактора компанія зазначає, що «EPR отримала дозвіл на будівництво від органів ядерної безпеки Фінляндії, Франції, Великої Британії та Китаю. Усі основні елементи реактора EPR1200 були перевірені з позитивним результатом французькою ядерною службою».
Свою пропозицію EDF подала з промисловими партнерами Framatome, GE Steam Power і Bouygues Travaux Publics. До пропозиції увійшли окрім одного блока на АЕС Дуковани ще 4 проєкти блоків для Чеської Республіки. При будівництві нових атомних електростанцій EDF анонсує стратегію, яка максимізує економічну цінність на місцевому та національному рівнях. «Таким чином, більша частина вартості, інвестованої в нові блоки, залишиться в Чехії», - зазначає компанія, і наводить приклад: на будівництві електростанції Hinkley Point C на південному заході Англії британські компанії отримали 64% вартості контракту. «З вісьмома новими ядерними блоками, схваленими для будівництва у Франції, і зростаючим інтересом до технології EPR з боку інших країн, ми можемо очікувати, що в майбутньому в Європі з'явиться потужний парк реакторів EPR. Це безпрецедентна можливість для чеської атомної промисловості - участь у різних міжнародних проектах обіцяє довгострокове зростання і перспективи розвитку для всієї галузі», - зазначає EDF.
Третій учасник South Korea’s Korea Hydro & Nuclear Power пропонує будівництво APR1400. KHNP об'єднала зусилля з Korea Electric Power Corporation Engineering & Construction Company (KEPCO E&C), KEPCO Plant Service & Engineering Co. (KEPCO KPS), KEPCO Nuclear Fuel, Doosan Enerbility Co. і Daewoo Engineering & Construction Co. У вересні компанія запросила представників Чеського енергетичного альянсу (CPIA) відвідати Корею для обговорення заходів щодо співпраці в галузі будівництва нових атомних електростанцій у Чеській Республіці. До складу CPIA входять 13 найбільших компаній в атомній енергетиці та енергетичному секторі, і 9 компаній, серед яких SIGMA GROUP, SKODA JS, взяли участь у заході.

Що далі

Тепер EDU II оцінюватиме пропозиції з економічної, комерційної та технічної точок зору. Модель оцінки створена на основі рекомендацій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ/IAEA), повідомила ČEZ.
"Ми раді, що підтвердилася велика зацікавленість усіх трьох учасників тендеру у будівництві нової атомної електростанції в Чеській Республіці. З моменту оголошення тендеру в березні минулого року ми бачили ретельну підготовку з боку всіх учасників. Тепер ми оцінимо пропозиції і, згідно з контрактом з державою, подамо звіт про оцінку до Міністерства промисловості і торгівлі, а потім до чеського уряду для остаточного затвердження", - зазначив Томаш Плескач, член Ради директорів і директор підрозділу нової енергетики ČEZ.
Очікується, що контракти будуть остаточно підписані протягом наступного року. Після цього буде ретельно підготовлена проєктна документація. Енергетичний пуск нового блока очікується у 2036 році. П’ятий енергоблок АЕС Дуковани буде побудований поруч з існуючою електростанцією і в майбутньому замінить частину її потужностей, які мають виводитися з експлуатації.
Як повідомлялося, минулого тижня компанія EDU II, отримала від Міністерства промисловості і торгівлі рішення про зонування нових атомних енергоблоків на майданчику АЕС Дуковани. На сьогодні компанія вже отримала висновок про погодження оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) та дозвіл на розміщення ядерного об'єкта від Державного управління з ядерної безпеки, а також дозвіл на будівництво АЕС від Міністерства промисловості та торгівлі.

ČEZ зазначив, що підтримка розвитку ядерної енергетики в Чеській Республіці перевищує 70 відсотків, що є унікально високим показником в Європі. Таку цифру продемонструвало довгострокове опитування, проведене компанією IBRS. 

Нове будівництво