Після 6 відтермінувань отримано рішення про зонування нових блоків АЕС Дуковани. А Дана Драбова залишається керувати ядерним регулятором Чехії

30.10.2023
Компанія Elektrárna Dukovany II, яка входить до Групи ČEZ, отримала від Міністерства промисловості і торгівлі рішення про зонування нових атомних енергоблоків на майданчику АЕС Дуковани. Це рішення знаменує досягнення ще одного ключового етапу в підготовці до будівництва нових ядерних джерел і продовження подальших ліцензійних та дозвільних процедур, - інформує ČEZ на своєму сайті.
На сьогодні, за словами директора підрозділу "Нова енергетика" компанії ČEZ Томаша Плескача, компанія вже отримала висновок про погодження оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) та дозвіл на розміщення ядерного об'єкта від Державного управління з ядерної безпеки, а також дозвіл на будівництво АЕС від Міністерства промисловості та торгівлі.
Заявка на отримання рішення про зонування майданчика Дуковани була подана в червні 2021 року, і відтоді ведеться підготовка та проєктування двох ядерних блоків, - повідомляє компанія. "Цим кроком ми успішно виконали ще один важливий етап у графіку підготовки. Водночас це також є чітким сигналом для всіх учасників тендеру на будівництво нових атомних електростанцій, що триває, про те, що процес отримання дозволів виконується", - коментує подію Даніель Бенеш, голова ради директорів та генеральний директор ČEZ.
Заявка на отримання дозволу на зонування для нових ядерних джерел на майданчику Дуковани була подана компанією Elektrárna Dukovany II до будівельного департаменту муніципалітету міста Тршебіч. З огляду на необхідність врахування заперечень сторін провадження через системну упередженість чиновників, оновлення Політики просторового розвитку Чеської Республіки та зміни в законодавстві, що діяли під час провадження, а також обсяг документації, Департамент шість разів просив продовжити термін видачі рішення. Після внесення змін до Закону про будівництво, у липні цього року адміністративне провадження було передано до Міністерства промисловості та торгівлі.
Крім того, минулого тижня стало відомо що Дана Драбова залишиться на посаді голови Державного управління з ядерної безпеки (SÚJB) ще на п'ять років. Таке рішення прийняв уряд Чехії. Пані Драбова безперервно очолює відомство з 1999 року. SÚJB - це державна адміністрація з контролю за ядерною енергією та безпекою іонізуючого випромінювання в Чеській Республіці (в Україні – ДІЯРУ, Держатомрегулювання). Відомство працює з 1993 року.

Уряд оголосив про початок процедури відбору кандидатів на посаду голови SÚJB наприкінці серпня. Причиною стало зобов'язання, що випливає з нещодавно ухваленої поправки до закону про держслужбу, яка вимагає нового відбору керівників відомств, які перебувають на посаді більше п'яти років. Сервер новин Aktuálně.cz повідомив минулого тижня, що Драбова була єдиним кандидатом, який подав заявку на участь у процедурі відбору. Після співбесіди відбіркова комісія визнала її кандидатуру відповідною. Тому у п’ятницю уряд затвердив її на посаді. 

Нове будівництво