Підсумки тижня. Друге дихання CANDU у Румунії, Франція намагається відновити обсяги поставок ядерного палива, SMR Nuward готує демоверсію

22.10.2023
Відкриваємо нову рубрику «Підсумки тижня», яку вестиме експерт з енергетики Владислав Онуфрей. У ній він щотижня аналізуватиме ключові новини світової – особливо європейської – атомної галузі. Цей тиждень завершується новинами з Румунії про майбутнє CANDU, із Франції про нові потужності зі збагачення урану та про ядерний розворот Данії, яку українські антиядерні рухи системно наводили як приклад, за яким Україна має визначати своє енергетичне майбутнє.

Про продовження ресурсу АЕС Чорнавода. Та про кредит на два нові CANDU

Минулого тижня Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) оголосила про угоду з канадською Candu Energy та італійською Ansaldo Nucleare щодо створення консорціуму. Мета – отримання контракту на реконструкцію енергоблока №1 АЕС Чернавода в Румунії, яка працює з 1996 року. Перший блок, який використовує реакторну технологію CANDU 6 потужністю 700 МВт, розроблену компанією Atomic Energy of Canada Limited (AECL), має працювати до 2026 року за 30-річною ліцензією на експлуатацію. Водночас SNN, оператор атомної електростанції, планує продовжити експлуатацію АЕС після модернізації. Консорціум має намір підписати контракт у першій половині наступного року, і очікується, що Korea Hydro & Nuclear Power відповідатиме за загальні будівельні роботи, включаючи будівництво сховищ радіоактивних відходів.
Тим часом Канада надала кредитування у 3 млрд дол. США для національного ядерного оператора Румунії Nuclearelectrica S.A. на два нові канадські ядерні дейтерієво-уранові реактори CANDU, які:
додадуть 1400 МВт потужностей з виробництва чистої електроенергії в мережу Румунії, що призведе до скорочення викидів і підтримки поступової відмови від вугілля;
підтримають економічну активність в ядерному та енергетичному секторах Канади;
розкриють потенціал Румунії стати регіональним центром безпечної енергетики перед обличчям російського енергетичного залякування, одночасно забезпечуючи підтримку Молдови та України.
Румунія зобов’язалася відмовитися від використання вугілля в енергетичному комплексі до 2032 року – ця дата відтепер закріплена в Національному плані підвищення стійкості та відновлення (National Resilience and Recovery Plan). Тому, починаючи з 2019 року, румунська сторона активно прагне розвинути власну генерацію та диверсифікувати поставки основних енергоресурсів, замінивши їх частково зростанням генерації з АЕС. Оскільки власний видобуток газу покриває 90% власного споживання, а нафти в 60% (незважаючи на найбільший нафтопереробний комплекс в регіоні), країна завдяки введенню нових енергоблоків АЕС зменшить власну залежність від поставок нафтогазових енергоресурсів та зможе досягти кліматичних цілей ЄС.

Франція інвестує в нові потужності зі збагачення урану. Можливості Orano зростуть майже на третину

Рада директорів Orano на засіданні, яке відбулося 19 жовтня 2023 року, схвалила інвестиції в проєкт розширення виробничих потужностей заводу зі збагачення урану Georges Besse - 2 на майданчику Tricastin (Drôme et Vaucluse). З прогнозованою сумою інвестицій у 1,7 мільярда євро цей план дозволить Orano збільшити свої виробничі потужності більш ніж на 30%, що відповідає 2,5 мільйонам SWU*. Проєкт передбачає будівництво ще чотирьох модулів, ідентичних чотирнадцяти існуючим модулям, з тією ж перевіреною технологією та з меншим впливом на навколишнє середовище. На етапі будівництва проєкт мобілізує до 1000 фахівців, причому значна частка залучених буде представниками компаній, розташованих у регіоні.
Для Клода Імаувена, голови ради директорів Orano, «у поточному геополітичному контексті метою цього збільшення потужностей зі збагачення є зміцнення енергетичного суверенітету Заходу у Франції. Рішення Orano відповідає вимогам, висловленим клієнтами компанії щодо зміцнення їх безпеки, поставок із запуском виробництва, який очікується у 2028 році».
*Одиниця роздільної роботи (SWU) є одиницею вимірювання, яка використовується як міжнародний стандарт для кількісної оцінки виробництва від діяльності зі збагачення.
Рішення викликано терміновими та прагматичними рішеннями щодо стійкості поставок ядерного палива на французькі АЕС. Нестабільність ситуації в Африці та призупинення діяльності компанії в Нігері ставить під питання майбутні поставки урану для атомного флоту Франції. В комплексі з інвестиційними проєктами в Монголії, Франція поступово намагається відновити обсяги поставок ядерного палива.

SMR Nuward готується до пілота у 2030 році. Разом з Naval Group, TechnicAtome, Framatome та Tractebel

Французький розробник малого модульного реактора (SMR) Nuward сподівається розпочати будівництво демонстраційної установки вже у 2030 році. Nuward розглядає вже існуючі ядерні об’єкти у Франції для розгортання пілотної SMR потужністю 340 МВт. Проєкт компанії буде реакторною установкою з водою під тиском третього покоління, яка поєднує два реакторних модулі потужністю 170 МВт із загальною потужністю 340 МВт. Однією з основних характеристик заводу стане інтеграція перевіреної технології PWR у компактну модульну конфігурацію.
Пілотний проєкт очолює сама Nuward, дочірня компанія французької EDF, заснована в березні 2023 року. Nuward також залучає Французьку комісію з альтернативних джерел енергії та атомної енергії (CEA), французьку промислову групу Naval Group, компанію з проєктування та обслуговування реакторів TechnicAtome, ядерну компанію Framatome та інженерну компанію Tractebel.

Британія вивчатиме можливості високотемпературних реакторів з газовим охолодженням

Британські Sheffield Forgemasters, X-energy та Cavendish Nuclear підписали Меморандум про взаєморозуміння (MoU) щодо вивчення можливостей розгортання парку високотемпературних реакторів з газовим охолодженням Xe-100 (HTGR) у Великій Британії.
Xe-100 – це вдосконалена конструкція реактора IV покоління, яка, за словами X-energy, заснована на десятиліттях експлуатації, досліджень і розробок HTGR (високотемпературний реактор з газовим охолодженням). Розроблена для роботи як стандартна електростанція потужністю 320 МВт, що складається з 4 модулів по 80 МВт кожен, вона призначена для виробництва низьковуглецевої електроенергії диспетчеризованим способом, що дозволяє збалансувати електромережу шляхом ефективної заміни відновлюваних джерел енергії. Маючи теплову пару потужністю 200 МВт при 565°C, Xe-100 також підходить для інших енергетичних застосувань, включаючи декарбонізацію важкої промисловості.
У грудні 2021 року Грег Хендс, тодішній міністр енергетики Великої Британії, оголосив, що HTGR були обрані як краща передова технологія реакторів для Програми досліджень, розробки та демонстрації передових модульних реакторів. Програма підтримується державним фінансуванням у розмірі 170 млн. фунтів стерлінгів (210 млн. доларів США) з програми вартістю 385 млн. фунтів стерлінгів, спрямованої на прискорення розвитку дуже гнучких ядерних технологій.

100% ВДЕ вже неактуально для Данії?

16 листопада в парламенті Данії відбудуться парламентські слухання щодо потенціалу ядерної енергетики в Данії. Мета цих слухань – пролити світло на те, які типи ядерних технологій існують сьогодні і які з них може використати Данія при будівництві нових потужностей.
Після 38 років паузи Данія повертається до питання будівництва нових проєктів АЕС через побоювання майбутнього дефіциту потужностей в енергосистемі країни на фоні невдоволення ленлордів. Основна проблема, з якою стикається Данія вже зараз – це ринок тепла, тобто гостра потреба в доступності опалення, та оптимізації використання корисних площ, які вже на 2/5 зайняті енергетичними проєктами. В Уряді неодноразово проводилися консультації щодо цього питання, проте після відмови Швеції від цілі досягнення «100% ВДЕ», Данія також почала розглядати нові проєкти АЕС як альтернативу.

Цікаво, що ще рік тому Данія виступала проти рішення Швеції звести АЕС неподалік Данії. 

Огляд підготував Владислав Онуфрей

Компанії