Канадська ядерна промисловість отримає 3 млрд доларів експортного фінансування для проєктів CANDU в Румунії

20.09.2023
Фото: Canadian Nuclear Association
Канада має намір надати до 3 мільярдів доларів США експортного фінансування компанії Nuclearelectrica S.A., оператору атомної електростанції Чернавода в Румунії, щоб підтримати участь Канади в ядерних проєктах країни – в будівництві нових реакторів CANDU. Наразі Румунія виробляє понад 20% електроенергії на реакторах CANDU і планує збільшити цю частку до понад 35% у 2030-х роках. Зокрема, побудувавши на АЕС Чернавода два нові ядерні реактори CANDU – енергоблоки № 3 і 4.
Про це повідомила Канадська ядерна асоціація із посиланням на Міністерство природних ресурсів Канади.
Будівництво цих двох реакторів CANDU-6 підтримає економічну активність у ядерному секторі Канади та в енергетиці в цілому, додасть до румунської енергосистеми 1400 мегават потужностей з виробництва екологічно чистої електроенергії без викидів, розкриє потенціал Румунії як регіонального центру безпечної енергетики в умовах енергетичного залякування з боку росії, одночасно надаючи підтримку Молдові та Україні, - зазначається у інформаційному повідомленні.
19 вересня міністр енергетики та природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон разом з міністром енергетики Румунії Себастьяном Бурдуя, генеральним директором Національної ядерної компанії Румунії Косміном Гіца та президентом Румунського агентства з торгівлі та інвестицій Рарешем Бурлаку оголосили про рішення Канади підтримати енергетичну безпеку та кліматичні дії Румунії шляхом надання 3 мільярдів доларів США у вигляді доступного експортного фінансування компанії Nuclearelectrica S.A. Ці інвестиції сприятимуть подальшому створенню робочих місць у Канаді та розвитку ділової активності в ядерному секторі Румунії, - йдеться у пресрелізі міністерства.
Вся сума експортного фінансування буде спрямована компаніям, що працюють в канадському ядерному секторі, і майже 200 компаній по всій Канаді, які зараз постачають продукцію або послуги для ядерної промисловості по всьому світу, в тому числі для існуючих реакторів CANDU, матимуть хороші шанси поборотися за контракти на постачання.
Зазначається,  що "жорстоке і невиправдане вторгнення росії в Україну підкреслило необхідність для Румунії та інших європейських країн зменшити континентальну залежність від російських енергоносіїв, одночасно максимізуючи свою енергетичну безпеку. У зв'язку з цим Канада посилює підтримку енергетичного майбутнього Європи перед обличчям дефіциту поставок, одночасно просуваючи спільні пріоритети".
Нагадаємо, канадська Candu Energy, що входить до групи SNC-Lavalin, спільно з румунською компанією  EnergoNuclear SA 25 листопада 2021 року виграла 12-місячний контракт вартістю 8,4 млн доларів на надання інженерних послуг на підготовчому етапі проєкту завершення будівництва енергоблоків 3 і 4 на АЕС Чорнавода в Румунії.

Читайте по темі: Candu Energy виграла перший контракт у рамках підготовки до добудови АЕС Чорнавода 

Нове будівництво