Candu Energy виграла перший контракт у рамках підготовки до добудови АЕС Чорнавода

01.12.2021
Канадська Candu Energy, що входить до групи SNC-Lavalin, спільно з румунською компанією  EnergoNuclear SA 25 листопада виграла 12-місячний контракт вартістю 8,4 млн доларів на надання інженерних послуг на підготовчому етапі проєкту завершення будівництва енергоблоків 3 і 4 на АЕС Чорнавода в Румунії.
Відповідно до контракту Candu Energy надасть інженерні послуги для розробки та оновлення документації, необхідної для початку проєкту (включаючи основні ліцензійні документи, посібники з ядерної безпеки тощо).
Контракту передувало підписання міжурядової угоди між Румунією та США у 2020 році, а також Меморандумів про взаєморозуміння у серпні 2021 року між Румунією та США, Францією і Канадою для зміцнення та подальшого розвитку співробітництва в галузі в галузі ядерної енергетики. Текст Меморандуму про взаєморозуміння з Канадою включає чітке положення щодо проведення багатосторонніх переговорів між сторонами урядами, які спільно працюють на АЕС Чорнавода.
Меморандум віддає пріоритет роботі Candu, але також включає ряд інших областей: інтегратор ядерних ланцюжків поставок країн; зміцнення ядерного ланцюжка постачання Румунії; розвиток висококваліфікованої, мобільної та адаптованої робочої сили; виробництво медичних ізотопів за технологією Candu; виробництво водню; обговорення співробітництва у сфері малих модульних реакторів.
АЕС Чорнавода – єдина атомна електростанція Румунії, має два реактори з важкою водою під тиском Candu 6, поставлених компанією Atomic Energy of Canada Ltd. Перший блок потужністю 700 МВт було введено в експлуатацію у грудні 1996 року, а другий – у 2007 році. Проєктом передбачалося будівництво ще трьох блоків, яке було зупинено у 1990 році.

Nuclearelectrica спільно з Candu Energy працюють над продовженням терміну експлуатації першого блоку АЕС Чорнавода, який у 2026 році буде зупинений для робіт з ПТЕ. 

Нове будівництво