Після США і Франції Румунія запросила Канаду добудовувати і модернізувати Candu

06.08.2021
Румунія і Канада домовилися про зміцнення співпраці в галузі ядерної енергетики, що є ключовим кроком, який дозволяє завершити реконструкцію і можливо добудувати АЕС Чорнавода. Як повідомляє WNN, до підписання Меморандуму про взаєморозуміння 5 серпня в Бухаресті було укладено аналогічні угоди з США і Францією.
«Я радий, що до нашого проекту модернізації та будівництва нових ядерних реакторів крім партнерів з США та Франції приєдналися канадські партнери, з якими у нас дуже гарне і довге співробітництво в цій галузі», - сказав румунський міністр мінеральних ресурсів Вірджін Попеску. Він підписав меморандум про взаєморозуміння з послом Канади в Румунії Анник Гулі, яка замінила Шеймуса О'Регана, міністра природних ресурсів.
Румунія давно хотіла добудувати два блоки Candu на АЕС Чорнавода, а також планує модернізувати там два діючих блоки Candus для продовження терміну служби. Текст Меморандуму про взаєморозуміння з Канадою включає чітке положення про проведення багатосторонніх обговорень між декількома урядами, спільно працюють на Чорнаводі.

Меморандум про взаєморозуміння віддає пріоритет роботі Candu, але також включає в себе низку інших областей: інтеграцію ядерних ланцюжків поставок країн; зміцнення ядерного ланцюжка поставок Румунії; розвиток висококваліфікованої, мобільної робочої сили; виробництво медичних ізотопів за технологією Candu; виробництво водню; обговорення співпраці у сфері малих модульних реакторів. 

Нове будівництво