NUWARD, BWRX-300, SMR-160, VOYGR, Rolls Royce SMR чи AP300? Британія обиратиме мале модульне майбутнє з цих технологій

02.10.2023
Шість компаній пройшли до наступного етапу конкурсу технологій малих модульних реакторів, який проводить уряд Великої Британії. Це французька державна EDF, GE-Hitachi Nuclear Energy International LLC, Holtec Britain Limited, NuScale Power, Rolls Royce SMR і Westinghouse Electric Company UK Limited.
Обрані сьогодні проєкти вважаються урядом і Great British Nuclear – державним органом, що просуває ядерні проєкти у Великій Британії – найбільш здатними забезпечити експлуатацію ММР до середини 2030-х років, - зазначається у сьогоднішньому прес-релізі британського уряду.
Повідомляється, що компанії будуть запрошені до участі у конкурсі на отримання державних контрактів вже цьогоріч: наступний етап процесу буде розпочато якнайшвидше, і компанії, які пройдуть відбір, незабаром зможуть взяти участь у тендерах на отримання державних контрактів. Навесні 2024 року планується оголосити, які з 6 компаній будуть підтримані урядом, а контракти будуть укладені до літа 2024 року. Цей графік має на меті зробити цей конкурс найшвидшим у своєму роді у світі.
Уряд має на меті обрати технології, які дають найбільшу впевненість у тому, що можна буде прийняти остаточне інвестиційне рішення у 2029 році і ввести їх в експлуатацію в середині 2030-х років.
Пізніше цього року уряд планує провести консультації щодо того, як найкраще забезпечити потенційне впровадження інших ядерних технологій у Великій Британії - і це може включати деякі з технологій, які не були відібрані в рамках цього процесу.
"Цей конкурс залучив проєкти з усього світу і виводить Велику Британію на передові позиції в глобальній гонці за розвиток цієї захоплюючої, передової технології та закріплює нашу позицію світового лідера в галузі ядерних інновацій", - зазначив з цього приводу міністр енергетичної безпеки Клер Коутінью.

Міністр з питань ядерної енергетики та мереж Ендрю Боуї додав, що запроваджена програма надає план того, як уряд може працювати разом з промисловістю для розвитку економіки та створення майбутнього нових, захоплюючих ядерних технологій. 

Нове будівництво