На полях Генконференції МАГАТЕ. Greenpeace вважає, що Агентство зайшло надто далеко у ігноруванні порушень росією принципів ЯРБ на ЗАЕС

28.09.2023
Міжнародні органи регулювання не в змозі ефективно наглядати за безпекою на Запорізькій атомній електростанції, яка перебуває під контролем російських окупантів. Це створює загрозу потенційно небезпечної ядерної ситуації на станції. Про це інформує The Guardian із посиланням на Greenpeace, який надав відповідні матеріалі західним урядам у четвер, 28 вересня.
Згідно з висновками екологічної організації, МАГАТЕ, яке зараз проводить чергову генконференцію, має недостатню кількість інспекторів на Запорізькій АЕС – всього чотири, і до того ж їхній доступ обмежений рашистами.
У звіті Greenpeace зазначено, що МАГАТЕ не в змозі виконувати свої обов’язки в рамках свого мандата, але Агентство не готове визнати це публічно. Унаслідок цього, порушення росіянами принципів безпеки на станції, які фахівцями МАГАТЕ зафіксовано, не викриваються.
"МАГАТЕ ризикує нормалізувати те, що залишається небезпечною ядерною кризою, безпрецедентною в історії ядерної енергетики, одночасно перебільшуючи її фактичний вплив на події на місцях", - наголошують спеціалісти з атомної енергії Шон Берні та Ян Ванде Путте.
Greenpeace додає військову оцінку McKenzie Intelligence до своїх висновків, яка вказує, що більшість російських військових сил та оборонних засобів на Запорізькій АЕС, ймовірно, прихована, та й самі інспектори МАГАТЕ заявляють про наявність доказів мінування деяких ділянок станції.
Аналітики також виявили сліди регулярного запуску РСЗВ "Град" або "Смерч" окупантами на українські цілі з різних місць на відстанях від 1 до 18 км від станції.
Як зазначають Берні та Ванде Путте, є ймовірність, що російські війська використовуватимуть близькість атомної електростанції як щит, щоб стримати контрбатарейний вогонь. Вони попереджають, що це порушує п’ять принципів безпеки МАГАТЕ, оголошених його генеральним директором Рафаелем Гроссі на засіданні Ради безпеки ООН у травні.
МАГАТЕ заявляло, що інспектори перебувають на майданчику з вересня 2022 року і без їх присутності світ не мав би незалежного джерела інформації про найбільшу атомну електростанцію Європи.
Натомість Greenpeacе зазначає, що за п'ять місяців не було "жодної важливої доповіді Генерального директора МАГАТЕ про дотримання або недотримання російськими військами або Україною вимог МАГАТЕ", і висловлює занепокоєння щодо рівня доступу інспекторів, які перебувають на місці, до території станції.
У вересневому звіті МАГАТЕ йшлося, що хоча інспектори мали змогу проводити незалежні перевірки на ядерному майданчику, "деякі ділянки станції, такі як дахи реакторних корпусів або турбінні зали, залишалися недоступними ... протягом тривалого часу". Російське керівництво попросило інспекторів повідомляти за тиждень про всі запити на доступ, додає Greenpeacе.

Такі заяви, на думку організації, свідчать про те, що МАГАТЕ не може підтвердити дотримання вимог через "російські перешкоди". Greenpeacе звинувачує Агентство, яке налічує 177 країн-членів, включаючи росію і Україну, в тому, що воно "зайшло надто далеко у своїй прихильності до нейтралітету".

Таким чином  Greenpeacе стала першою міжнародною організацією, яка зазначила, що МАГАТЕ ігнорує руйнівну діяльність російських окупантів на ЗАЕС та фактично сприяє окупантам.

Читайте по темі:

АЕС