Greenpeace закликала Гендиректора МАГАТЕ відсторонити представника «Росатома» з посади заступника та розкрити всі комунікації з ним

16.03.2022

 Міжнародна організація Greenpeace закликала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) негайно відсторонити свого заступника генерального директора від усіх службових обов’язків через його колишню виконавчу посаду в російській державній корпорації з атомної енергії російської федерації (Росатом). Його призначення могло статися лише за підтримки володимира путіна, і на цій посаді він отримує чутливу інформацію від української сторони.

Про це йдеться в листі Норми Торрес, виконавчого директора Greenpeace International  на адресу Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґросі.
Вона повідомляє, що Greenpeace International 2 березня оприлюднила свою першу оцінку ризиків та можливих наслідків для енергоблоків АЕС України, що головним чином зосереджувалася на ризиках для шести енергоблоків Запорізької АЕС. «Два дні потому на цю атомну електростанцію було скоєно напад та відбулося її захоплення російськими збройними силами. Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) 12 березня повідомила про прибуття на Запорізьку АЕС 11 представників та технічних фахівців концерну «Росатом», - йдеться у документі.
Наголошується, що наступною військовою та стратегічною метою російських збройних сил можуть стати три енергоблоки Южно-Української АЕС, що матиме неабиякий вплив на безпечну експлуатацію цієї атомної станції.» Загроза ядерно-енергетичній програмі України в результаті війни, ймовірно, значно посилиться внаслідок прямого нападу та/або серйозного впливу на цивільну інфраструктуру, зокрема електричну мережу», - зазначає виконавчий директор Greenpeace.
У листі вона зазначає, що зараз, коли в історії атомної енергетики відбуваються унікальні та тривожні події, провідна атомно-енергетична корпорація «Росатом», що веде активну комерційну діяльність по всьому світу, разом зі збройними силами своєї країни бере активну участь у незаконному захопленні та окупації Запорізької АЕС, що знаходиться у іншій державі.
Відтак, на думку Greenpeace, обмін життєво важливою інформацією про безпеку між оператором АЕС України, який працює в умовах бойових дій, Держатомрегулювання, Урядом України та МАГАТЕ має здійснюватися з повною довірою та впевненістю, що Агентство жодним чином не скомпрометовано своїми зв’язками з Росатомом.
Всесвітньо відома Організація попереджає, що ефективність роботи МАГАТЕ у співпраці з українським урядом безпосередньо підривається присутністю Михайла Чудакова, двадцятирічного ветерана «Росатому», який посів посаду заступника Генерального директора та керівника департаменту ядерної енергії з лютого 2015 року.
«Довіра до МАГАТЕ прямо підривається перебуванням колишнього чиновника Росатому на такій високій посаді. Михайло Чудаков міг бути призначений на посаду в МАГАТЕ лише за підтримки вищих рівнів уряду Володимира Путіна. У цей час, коли є серйозна загроза безпеці атомної електростанції, український уряд повинен мати абсолютну довіру, що конфіденційна та дуже конфіденційна інформація, якою він ділиться з МАГАТЕ, є безпечною. Це неможливо через присутність високопоставленого чиновника МАГАТЕ, який має такі тісні зв’язки з Росатомом, який зараз є причетним до незаконної військової окупації українських ядерних реакторів у Запоріжжі. Це безпрецедентне і обурення», – додає старший спеціаліст з ядерної галузі Greenpeace East Asia Шон Берні на сайті екологічної організації.
Також зазначається, що понад три десятиліття Михайло Чудаков обіймав низку керівних посад в атомній промисловості росії, у тому числі в 1999 році був призначений заступником директора «Росатому». 
Отже, Greenpeace просить очільника МАГАТЕ:
•          негайно відсторонити Міхаіла Чудакова від виконання обов’язків на посадах заступника генерального директора та керівника департаменту атомної енергетики;
•          негайно пояснити, яку роль відіграв Міхаіл Чудаков, якщо він брав у цьому участь, у підготовці реакції МАГАТЕ на ядерну кризу в Україні;
•          повністю розкрити обмін комунікаціями між заступником генерального директора та посадовими особами Росатому за період від початку війни з Україною.
На думку Greenpeace, виключна юридична відповідальність за безпеку 15 атомних реакторів в Україні покладається на НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання та Уряд України. «Визнання іншого на даному етапі означало б узаконення окупації та захоплення Запорізької АЕС, а, можливо, і інших атомних станцій російськими військами, Росатомом та російським урядом, а також узаконення незаконної окупації території України», - йдеться у листі, яким керівник МАГАТЕ закликається до вжиття негайних заходів.

Компанії