Дмитро Кулеба: Не повинно бути жодної легітимізації російської присутності на ядерних об’єктах України

11.03.2022

 Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Українська держава не збирається миритися зі спробами росіян встановити контроль над Запорізькою АЕС та загалом ядерними об’єктами країни.

Дмитро Кулеба розповів у прямому ефірі спільного інформаційного марафону UAразом на українських телеканалах, що вчора протягом декілька годин зустрічався з генеральним директором МАГАТЕ. «Я йому сказав дуже просту річ, що з погляду технологічної, технічної безпеки ми повністю відкриті до взаємодії з МАГАТЕ. Присилайте хоч 100 своїх експертів хоч на кожен ядерний об’єкт в Україні. Встановлюйте камери, системи спостереження. Ми абсолютно не проти. Але не повинно бути жодної легітимізації російської присутності на ядерних об’єктах України», ­ наголосив міністр закордонних справ України.
За його словами, з перших днів помітні спроби росіян у той чи інший спосіб легітимізувати свою присутність на ядерних об’єктах України. «Наприклад, виходять і кажуть: «А проведімо тристоронні консультації – МАГАТЕ, український регулятор ядерної енергії і російський». Я директорові МАГАТЕ сказав: «А з якого дива, перепрошую за свою дипломатичність, російський атомний регулятор братиме участь у консультаціях щодо української ядерної електростанції? Якщо ви принципові люди, якщо ви стоїте на захисті певних прав, то ви повинні сказати росіянам: «Киш. Вийшли за межі ядерних об’єктів, демілітаризували ядерні об’єкти і передали їх під контроль українських спеціалістів», – розповів Дмитро Кулеба.
«Якщо будуть хоч якісь найменші спроби під будь-яким соусом визнати присутність росіян на ядерних об’єктах України, то ми за ці спроби будемо грубо, але чесно і справедливо бити по руках. Бо ми розуміємо, про що йдеться. Про повзучі намагання закріпитись на наших ядерних об’єктах», – наголосив міністр.
Він сказав, що голова МАГАТЕ «розуміє, про що я і поділяє цей підхід».
«Розумієте, у нас, поки не прийшли росіяни, не було жодних проблем з ядерною енергетикою. України була завжди зразковим учасником усіх міжнародних режимів забезпечення ядерної безпеки. Тепер прийшли росіяни, створили проблему і намагаються вирішити її таким чином, щоб закріпитися на нашому ядерному об’єкті. МАГАТЕ мене запевнило, що вони такий підхід не підтримуватимуть. Але я хочу побачити, як це працює на практиці. Тому що один експерт МАГАТЕ каже нам: «Ми не віримо, що російське командування віддавало наказ цілеспрямовано стріляти по Запорізькій АЕС». Я їм кажу: "Ви розумієте, що війна – це трішки не те, що ви собі уявляєте?" Я теж думаю, що, можливо, і не давали такого наказу, але російський танкіст, який заїхав на Запорізьку АЕС з переляку міг пульнути куди завгодно. Тому питання не втому, що треба боятися наказу. Питання в тому, що в принципі ядерні об’єкти мають бути демілітаризовані російською стороною і Росія має відмовитися від будь-яких спроб встановити над ними контроль», – наголосив Кулеба.
Джерело: ТСН

АЕС