Greenpeace разом з ДАЗВ звинуватили МАГАТЕ у заниженні оцінки наслідків окупації Чорнобильської зони

21.07.2022
Фото: Український кризовий медіа центр

 Слідча група Greenpeace виявила, що рівень радіації в районах, де відбувалися російські військові операції, відповідає рівню ядерних відходів та принаймні втричі перевищує оцінку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Цю інформацію 20 липня озвучили експерти Greenpeace під час брифінгу у прес-центрі Українського кризового медіа центру. 

У квітні 2022 року МАГАТЕ надало дуже обмежені дані із запевненнями, що рівень радіації є «нормальним» і не є серйозною проблемою для навколишнього середовища чи цивільного захисту.
За погодження та у співпраці з Державним агентством України з управління зоною відчуження та Міністерством закордонних справ України команда Greenpeace провела обмежене радіаційне обстеження у 30-кілометровій зоні відчуження Чорнобиля, яка є найбільш забрудненою. Обстеження було обмежене тим, що більша частина зони площею 2600 км² не була перевірена та очищена від російських мін.
Greenpeace оприлюднив результати свого розслідування на брифінгу, участь в якому також взяли участь голова ДАЗВ Євген Крамаренко та генеральний директор державного спеціалізованого підприємства «ЕкоЦентр» Сергій Кірєєв.
Експерти Greenpeace висловили стурбованість тим, що МАГАТЕ серйозно скомпрометувало свою роль у захисті ядерної безпеки в Україні через його зв’язки з російським ядерним державним агентством «Росатом», зокрема через особу нинішнього заступника директора МАГАТЕ Михайла Чудакова, який довго працював у «Росатомі».
«Розуміння складних радіаційних наслідків Чорнобиля є важливим для світу, а це означає проведення досліджень і співпрацю з міжнародними вченими. Все це поставлено під загрозу через війну Росії проти України, – наголосив Шон Берні, старший ядерний спеціаліст Greenpeace Germany. – Науковцям і працівникам, які проводять важливий моніторинг радіаційної небезпеки, зараз загрожує невідома кількість російських мін і протипіхотних вибухівок. Це ще один обурливий наслідок незаконної війни Росії, злочин проти довкілля та світової науки. МАГАТЕ, здається, неохоче пояснює масштаби радіаційної небезпеки в Чорнобилі та вплив російської окупації».
Поблизу залізничної станції Янів, де стояли руські війська, команда Greenpeace виміряла потужність дози в діапазоні від 0,18 мкЗв/год (мікрозівертів на годину) до 2,5 мкЗв/год на висоті 10 см. Найвищий рівень більш ніж у три рази перевищив оцінку МАГАТЕ. На перехресті за 1,5 км від колишнього російського блокпосту поруч із Рудим лісом потужність дози становила 7,7 мкЗв/год – це набагато вище, ніж виміряло МАГАТЕ. У зразках, які були виміряні в мобільній лабораторії в полі, зафіксовано різкий контраст концентрацій Cs-137 в діапазоні від 45000 Бк/кг до нижче 500 Бк/кг.
Порушення шарів ґрунту російською армією може як вивести на поверхню слабозабруднений ґрунт з глибших шарів, так і більш забруднений ґрунт з інших шарів. Це може призвести до більш високого рівня міграції радіонуклідів у навколишнє середовище, - констатували учасники пресзаходу.
Крім того, вимірювання за допомогою спеціально сконструйованого БПЛА (дрона), що працює на відстані 100 м, показують ще вищі рівні радіації в ширшому районі на південь. Над російським табором було зафіксовано близько 200 імп/с (імпульсів за секунду), тоді як за 600-700 метрів на південь найвища активність була майже 8000 імп/с, у 40 разів вище.
«Ми виміряли рівні гамма-випромінювання всередині покинутих російських окопів, і це можна кваліфікувати їх як низькоактивні ядерні відходи. Очевидно, що російські військові діяли у високорадіоактивному середовищі, але це не те, що повідомляє МАГАТЕ. Можна лише зробити висновок, що МАГАТЕ чомусь вирішило не докладати зусиль для повного розслідування. З нашого опитування стало зрозуміло, що в рівнях радіації в Чорнобильській зоні відчуження немає нічого нормального, незважаючи на те, у що МАГАТЕ хоче переконати світ», – сказав Ян Ванде Путте, провідний фахівець з радіації Greenpeace Belgium.
Важливим для розслідування Greenpeace Germany був звіт про супутниковий аналіз, зроблений на замовлення британської розвідувальної служби McKenzie Intelligence Services (MIS), який показав розташування російських військових підрозділів у лютому та березні 2022 року. Експертний військовий аналіз мультиспектральних зображень із супутника сузір’я Sentinel 2 та видимого інфрачервоного діапазону НАСА Imaging Radiometer Suite виявив пожежі в зоні відчуження, які, на думку експертів MIS, були навмисно підпалені росіянами. Експерти Greenpeace висловили глибоку вдячність за підтримку та співпрацю науковцям чорнобильського підприємства «ЕкоЦентр», зокрема генеральному директору Сергію Кірєєву, а також Державному агентству України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).
Державна інспекція ядерного регулювання України результати розслідування Greenpeace поки що не прокоментувала.

Відео з пресконференції:

Зняття з експлуатації