Внаслідок окупації військами РФ радіаційний фон в Зоні відчуження суттєво підвищений – показники датчиків

25.02.2022

 Зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у Зоні відчуження, де розташовані Чорнобильська АЕС та низка інших радіаційно небезпечних об’єктів. Подекуди воно перевищувало в 30 разів: проти традиційних для Зони відчуження 2 мкЗв/год було зафіксовано 65 мкЗв/год. Про це свідчать дані Держпідприємства «Екоцентр». Такі коливання показників датчиків Аскро фахівці «Екоцентру» пов’язують з порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху великої кількості важкої військової техніки через зону відчуження та підняттям у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

 
Як офіційно повідомляє Держатомрегулюванння, 24 лютого 2022 року внаслідок військового нападу всі радіаційно небезпечні об’єкти ДСП ЧАЕС, що знаходяться у зоні відчуження: Сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2; Новий безпечний конфайнмент об’єкта «Укриття»; блоки №№ 1, 2, 3 ЧАЕС на етапі зняття з експлуатації, були взяті під контроль збройними силами без розпізнавальних знаків. Стосовно ситуації на комплексі «Вектор», що забезпечує зберігання та захоронення радіоактивних відходів, офіційної інформації немає.
Cтаном на 20:30 контроль над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження фактично втрачено, про що Держатомрегулювання поінформувало МАГАТЕ.
У свою чергу Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі з приводу цієї ситуації заявив наступне: «МАГАТЕ із серйозним занепокоєнням стежить за ситуацією в Україні та закликає до максимальної стриманості, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу ядерні об'єкти країни». Зазначається, що відповідно до свого мандату МАГАТЕ уважно стежить за розвитком подій в Україні, приділяючи особливу увагу безпеці та надійності її атомних електростанцій та інших об'єктів, пов'язаних з ядерною сферою.
Генеральний директор підкреслив, що Генеральна конференція МАГАТЕ – щорічні збори всіх держав-членів організації – ухвалила у 2009 році рішення, в якому йдеться, що «будь-який збройний напад і загроза ядерним об'єктам, призначеним для мирних цілей, є порушенням принципів Організації Об'єднаних Націй, її Статуту, міжнародного права та Статуту Агентства».
Держатомрегулювання нагадує, що атомні електростанції, інші ядерні і радіаційні об’єкти України є об’єктами мирного використання ядерної енергії, вони не розраховані на ведення військових дій і не мають піддаватись нападу, відповідно до статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 08 червня 1977 року.
Стосовно інших об’єктів ДІЯРУ повідомляє, що ядерна установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» у місті Харків переведена оперативним персоналом ННЦ ХФТІ у глибокий підкритичний стан і знаходиться у штатному безпечному режимі.
Дослідницькій реактор Інституту ядерних досліджень у м. Києві зупинений і приведений у безпечний стан та знаходиться під охороною та обороною Національної гвардії України.

Компанії