Мінекології звернулося до ЄС про виключення росії з МАГАТЕ

16.03.2022

 Досі всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем військових країни-агресора. 14 березня було відновлено енергоживлення усіх установок, що знаходяться на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС».

Про це повідомляє Державна інспекція з ядерного регулювання на своєму офіційному сайті.
Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів наразі неможливий.
«Відповідно до інформації керівництва Чорнобильської АЕС, 14 березня 2022  року було відновлено енергоживлення усіх установок, що знаходяться на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», і о 17:45 усі дизель-генератори, що забезпечували аварійне енергоживлення цих установок, були відключені. О 18:14 була підключена ВЛ «ЧАЕС-Славутич», - повідомила  ДІЯРУ.
Водночас робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена. Відсутня інформація щодо реального стану справ на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», оскільки відсутній будь-який зв'язок із персоналом АЕС, що безпосередньо знаходиться на майданчику вже 21-ту добу поспіль, без ротації.
Держатомрегулювання попереджає, що враховуючи психологічну, моральну та фізичну втомленість персоналу, а також відсутність денного та ремонтного персоналу заходи з технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки об’єктів на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», не здійснюються, що може призвести до зниження його надійності та відмов цього обладнання, аварійних ситуацій та аварій.
Про це також попередив в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на зустрічі з Комісаром ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом.
Як повідомляється на сайті Мінекології, вони обговорили загрози для довкілля України через агресію окупанта, ядерний тероризм росії та його наслідки для України та Європи, а також можливість допомоги ЄС у воєнний та післявоєнний періоди України.
В.о. Міністра розповів, що Міндовкілля з перших днів війни фіксує усі факти нанесення агресором збитків довкіллю України. «Наразі працюємо над апдейтом вебпорталу ЕкоСистема. Там буде розміщена уся інформація про збитки для довкілля від дій окупанта», - зазначив він.
Окремо Руслан Стрілець зупинився на діях окупантів на ЧАЕС та ЗАЕС: «Об’єкти зони відчуження ЧАЕС та ЗАЕС під контролем російських військ. Персонал працює під дулами автоматів окупантів. Ми вважаємо, що окупанти хочуть використати ці об’єкти для шантажу Європи. Думаю, що вони прекрасно усвідомлюють, що таке Чорнобиль і які можуть бути наслідки від їх дій». Керівник Мінекології додав, що якщо вода зі ставків-охолоджувачів на ЗАЕС потрапить у річку Дніпро, то світ не уникне радіаційного забруднення, адже ця вода через Чорне море може потрапити у Середземне.
Серед звернень від України до ЄС Руслан Стрілець назвав необхідність зупинення членства росії в МАГАТЕ, а також надання доступу Україні до європейського моніторингу стану довкілля на основі супутникових даних, оскільки пости моніторингу, які були в Україні, зараз майже всі зруйновані окупантом. 

Зняття з експлуатації