Після оголошення намірів про 20 SMR-160 від Holtec «Енергоатом» підписав меморандум про розгортання в Україні AP300™ від Westinghouse

12.09.2023
Фото: Westinghouse
Українська НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse Electric Company LLC підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері впровадження малого модульного реактора Westinghouse AP300™ в Україні. Про це у неділю повідомило ІА «Інтерфакс-Україна», як інформував Infoatom у дайджесті. Додаткові деталі сьогодні розкрила українська компанія.
Документ, який підписали президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман, передбачає створення спільної робочої групи для співпраці в укладенні контрактів, ліцензуванні та налагодженні локального ланцюга постачання.
Крім того, за інформацією Енергоатома, сторони уклали угоду, яка передбачає поглиблення співпраці між НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse у будівництві першого з дев’яти запланованих блоків AP1000. «Зокрема, передбачається постачання основних комплектуючих реакторів на Хмельницьку АЕС», - йдеться у пресрелізі Енергоатома.
Нагадаємо, у липні Westinghouse Electric Company підписала меморандуми про взаєморозуміння зі словацькою державною ядерною компанією JAVYS щодо потенційного розгортання AP300™.
А у квітні НАЕК «Енергоатом» і Holtec International уклали угоду про співробітництво у розгортанні в Україні SMR-160. Угода передбачає будівництво до 20-ти реакторів SMR-160, з реалізацією першого пілотного проєкту і виходу на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі до березня 2029 року.
Малий модульний реактор AP300™ Westinghouse Nuclear анонсувала у травні цього року. ММР від Westinghouse базується на реакторі AP1000 і буде використовувати те саме обладнання, компоненти, системи пасивної безпеки, паливо та перевірені ланцюги постачання. Оціночну вартість такого реактора компанія не наводить. Водночас власники інших технологій SMR називають вартість будівництва понад 1 млрд дол. Зазначимо також, що Westinghouse – єдиний розробник SMR, який має досвід впровадження саме модульних конструкцій реакторів.
Читайте по темі:

Словаччина розпочала переговори з Westinghouse щодо можливого будівництва його ММР та мільйонників 

Нове будівництво