Holtec International підписав лист про наміри звести в Україні до 20-ти реакторів SMR-160

24.04.2023
Фото: Holtec International
21 квітня 2023 року президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та виконавчий директор американської компанії Holtec International д-р Кріс Сінгх уклали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів (ММР).
Угода передбачає будівництво до 20-ти реакторів SMR-160, з реалізацією першого пілотного проєкту і виходу на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі до березня 2029 року. Впровадження малих модульних реакторів допоможе у тому числі і у заміщенні зруйнованих внаслідок російської агресії теплоенергетичних потужностей, - зазначає в інформаційному повідомленні НАЕК «Енергоатом».
У серпні 2020 року проект SMR-160 процесу перевірки проєктів постачальників (VDR) Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC). Наразі проєкт проходить попередні ліцензійні дії з Комісією з ядерного регулювання США. У грудні 2022 року Holtec Britain заявила, що готова розпочати процес загальної оцінки проєкту (GDA) SMR-160 на початку 2023 року, що, на думку компанії, дозволить розпочати будівництво першого британського блоку вже у 2028 році.

Як відомо, 17 квітня у резиденції посла США у Варшаві був підписаний лист про наміри, що стосується можливості підтримки розвитку малих модульних ядерних реакторів у Польщі. Як пише NucNet, йдеться про наміри будівництва теж приблизно 20 SMR, розроблених GE Hitachi Nuclear Energy. Лист про зацікавленість у наданні кредитів на суму до 4 мільярдів доларів США підписали представники американського EXIM Bank, Development Financial Corporation та Orlen Synthos Green Energy. При цьому Польща не коментує можливі терміни будівництва першого такого реактору, оскільки за планами тільки у 2028 році в Канаді буде збудовано перший реактор BWRX-300. 

Читайте по темі:

Нове будівництво