Фахівці Holtec та Hyundai провели робочу зустріч з проєктування атомної електростанції з реактором SMR-160

23.02.2022
Фахівці компаній Holtec International (США) та Hyundai Engineering and Construction (Республіка Корея) провели на зупиненій американській АЕС Oyster Creek (штат Нью-Джерсі, США)  робочу зустріч, присвячену питанням проєктування атомної електростанції з малими модульними реакторами SMR-160, розробленими Holtec.
Як повідомляється на сайті Holtec, учасники зустрічі оглянули майданчик АЕС Oyster Creek, яка належить дочірній компанії Holtec - Holtec Decommissioning International. Остання наразі займається зняттям з експлуатації АЕС Oyster Creek. Територія цієї атомної електростанції буде використовуватися як один з кількох еталонних майданчиків для реалізації «Стандартного проєкту» SMR-160, який виконується з урахуванням широкого діапазону параметрів навколишнього середовища, з метою адаптації його для подальшого розгортання на інших майданчиках.
«Хоча Oyster Creek ще не визначено як майданчик для будівництва першого реактора SMR-160, Holtec залишається відкритим для такої можливості та очікує підтримки з боку державної та місцевої влади з огляду на амбітну мету штату Нью-Джерсі досягти 100-відсоткової вуглецевої нейтральності при виробництві електроенергії до 2050 року», - зазначається в прес-релізі Holtec.
У компанії уточнюють, що підрозділ Holtec - Advanced Manufacturing Division (AMD) у кампусі Camden, який займатиметься виробництвом реактора SMR-160, розташований лише за дві години їзди від АЕС Oyster Creek. AMD вже виробляє компоненти обладнання для атомної енергетики, призначені як для внутрішнього, так і для міжнародного ринків. Holtec передбачає, що для виконання майбутніх замовлень на SMR-160 будуть необхідні додаткові інвестиції у виробничі потужності.
У ході зустрічі фахівців Holtec та  Hyundai Engineering and Construction були визначені подальші кроки для виконання «Стандартного проєкту» SMR-160 та його завершення у 2023 році.
Holtec також повідомляє, що продовжує обговорення з численними зацікавленими сторонами першого комерційного проєкту з будівництва SMR-160  в США та за кордоном. Holtec ініціювала процес ліцензування для SMR-160 в Комісії ядерного регулювання (NRC) США з метою отримання ліцензії на будівництво реактора у 2025 році. Щоб підтримати розробку SMR-160, Міністерство енергетики США (DOE) надало  Holtec грант у 116 млн дол.
Як повідомляв InfoAtom, у листопаді 2021 року Holtec та Hyundai домовилися про співпрацю з проєктування та будівництва АЕС з реакторами SMR-160.
Нагадаємо, у червні 2019 року НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та американська компанія «Holtec International», за технологією якої ведеться будівництво Централізованого сховища відпрацьованого палива (ЦСВЯП) з українських АЕС, підписали Угоду про партнерство. Тристороння угода передбачала створення міжнародного консорціуму, метою якого мало стати сприяння діяльності щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160.

Технологія ММР визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки у порівнянні з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок систем пасивної безпеки. Реактори проєкту SMR-160 також мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач.   

Нове будівництво