«Holtec» та «Hyundai» домовилися про співпрацю з проєктування та будівництва АЕС з реакторами SMR-160

25.11.2021
«Holtec International» (США) уклала угоду з «Hyundai Engineering & Construction» (Південна Корея) про завершення типового проєктування атомних електростанцій з реактором SMR-160 і постачання проектів SMR-160 по всьому світу. Як повідомляється на сайті «Holtec International», «Hyundai Engineering & Construction» виконає детальне проєктування АЕС і підготує повну специфікацію їх будівництва для реактора SMR-160, який розробляється «Holtec» з 2010 року. Перший реактор SMR-160 планується розмістити на майданчику АЕС «Ойстер Крік» у США.
«Ця угода є глобальною за масштабом та передбачає дотримання переваг замовника, забезпечення найбільш конкурентоспроможної вартості проекту, а також узгоджується з існуючими зобов'язаннями «Holtec» та американською інженерно-будівельною компанією «Kiewit» на північноамериканському ринку», - йдеться у повідомленні компанії.
«Holtec» виступить як генеральний інженер-архітектор станції і забезпечить постачання основних ядерних компонентів через свої виробничі потужності в США та міжнародний ланцюжок поставок, а також надасть контрольно-вимірювальні прилади та системи управління через партнерство з «Mitsubishi Electric Corporation». «Framatome» є обраним постачальником палива для SMR-160.
У прес-релізі зазначається, що співпраця поєднуватиме досвід «Holtec» у галузі проєктування, виробництва та постачання ядерних компонентів з можливостями «Hyundai EPC» в управлінні будівництвом великих проєктів: «Довгострокові рамки угоди та міжнародне співробітництво підтримують стандартизацію конструкції SMR-160 для досягнення глобальних цілей зниження викидів вуглецю. Компанії співпрацюватимуть для забезпечення проєктного фінансування, а також зобов'язуються реалізовувати проєкти «під ключ».
«Партнерство з «Hyundai Engineering & Construction» розширює наші можливості щодо реалізації проєктів SMR-160 відповідно до графіка та за конкурентоспроможною ціною», - зазначив старший віце-президент з міжнародних проєктів «Holtec» Рік Спрінгман.
«Ми оцінили численні технології ММР, застосовуючи наш великий досвід роботи з атомними електростанціями, і твердо переконані в тому, що SMR-160 є виключно практичною конструкцією з погляду експлуатації і відіграватиме ключову роль у боротьбі зі зміною клімату», - заявив представник «Hyundai Engineering & Construction».
У 2020 році компанія «Holtec SMR LLC» успішно завершила Фазу 1 Попередньої ліцензійної перевірки конструкції реактора постачальника Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC).
Holtec також ініціював процес ліцензування у Комісії з ядерного регулювання США (U.S. NRC) з метою отримання ліцензії на будівництво SMR-160 у 2025 році.
Для підтримки розробки SMR-160 Міністерство енергетики США (DOE) минулого року виділило грант у розмірі 147,5 мільйона доларів. На сьогоднішній день «Holtec» інвестував понад 400 мільйонів доларів із коштів компанії в програму SMR-160.
Нагадаємо, у червні 2019 року НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та американська компанія «Holtec International», за технологією якої ведеться будівництво Централізованого сховища відпрацьованого палива (ЦСВЯП) з українських АЕС, підписали Угоду про партнерство. Тристороння угода передбачала створення міжнародного консорціуму, метою якого мало стати сприяння діяльності щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160.

Технологія ММР визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки у порівнянні з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок систем пасивної безпеки. Реактори проєкту SMR-160 також мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач.  

Нове будівництво