Holtec International завершив формування команди для просування SMR-160 в Чехії та Європі. Підписано меморандум зі Škoda Praha та Hyundai Engineering and Construction

27.10.2022
Фото: Holtec International

 Американська компанія Holtec International уклала Меморандум про взаєморозуміння з компаніями Škoda Praha та Hyundai Engineering and Construction (HDEC) з метою просування планування будівництва SMR-160 в Чеській Республіці. 

Про це InfoAtom повідомила Holtec International.
Згідно з документом, сторони розроблять розподіл обов'язків щодо закупівлі, будівництва та введення в експлуатацію заводів SMR-160 в Чехії відповідно до чеських кодексів та стандартів, а також включення чеської складової в реалізацію проєктів. Сторони також розроблять кошторис витрат на розгортання типового проєкту SMR-160 в Чеській Республіці.
Ця угода укладена відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного між Holtec International підписала аналогічний меморандум з чеським ядерним оператором ČEZ. Чеська компанія буде оцінювати можливості розміщення SMR-160 в Темеліні, де заплановано розмістити пілотну SMR вже у 2032 році. ČEZ також оцінює майбутнє розгортання ММР для заміни кількох вугільних електростанцій, які планується закрити наприкінці 2030-х років.
Holtec також інформує, що співпрацює з енергоємними споживачами в промисловому і транспортному секторах Чеської Республіки як майбутніми кінцевими користувачами електроенергії і технологічного тепла, що вироблятимуться на SMR-160. Керівник європейських програм Holtec Рафаель Марін зазначив: "Модулі SMR-160 ідеально підходять для виробництва теплової та електричної енергії для централізованого теплопостачання та промислового застосування. Ми можемо побудувати стільки модулів SMR-160, скільки необхідно для задоволення потреб майданчика, включаючи традиційні мережеві додатки для виробництва електроенергії з 4-8 блоками, розгорнутими на одному майданчику. Крім того, SMR-160 базується на технології PWR і використовує той самий тип паливної збірки та рівні збагачення, які зараз використовуються на станціях з PWR, що робить SMR-160 дружнім до ліцензування".
Старший віце-президент Holtec з міжнародних проєктів доктор Рік Спрінгман у свою чергу назвав підписання меморандуму "відправною точкою для планування реалізації проєкту SMR-160 в чеському та більш широкому європейському контексті, який підтримується трьома компаніями з репутацією реалізації реальних проєктів в ядерному секторі". Він наголосив: "Holtec має більш ніж 36-річний досвід постачання ядерного обладнання, HDEC - 50-річний досвід безперервного будівництва атомних електростанцій, а Škoda Praha - досвід виконання EPC-проєктів з розумінням європейського ринку праці та послуг, а також специфічні знання про майданчик Темелін. Я не знаю жодної іншої команди, що займаються будівництвом ММР, які могли б зрівнятися можливістю реалізації проєкту".
Американська компанія також нагадує, що у листопаді минулого року Holtec підписала угоду з південнокорейською компанією Hyundai Engineering and Construction про завершення розробки типового проєкту заводу SMR-160 та постачання проєктів SMR-160 по всьому світу. HDEC має досвід співпраці з Holtec в рамках будівництва 18 атомних енергоблоків у Південній Кореї та чотирьох блоків APR-1400 в Об'єднаних Арабських Еміратах, які були зведені у рамках бюджету та згідно з графіком.
Щорічний дохід HDEC становить понад 16 млрд. доларів США. Škoda Praha - чеський EPC-підрядник з будівництва електростанцій "під ключ", яка має великий досвід роботи на чеських АЕС Темелін та Дуковани, а також на АЕС Богуніце-2 у Словаччині.
Читайте також:

Компанії