Westinghouse Nuclear анонсував SMR AP300. Невеликий аналог АР1000

04.05.2023
"Величезна новина для малих модульних реакторів. Westinghouse Nuclear щойно анонсувала свій реактор AP300 SMR", - пише Міністерство енергетики США сьогодні у Facebook.
ММР від Westinghouse базується на реакторі AP1000 і буде використовувати те саме обладнання, компоненти, системи пасивної безпеки, паливо та перевірені ланцюги постачання, - повідомляє DoE.
Очікується, що компактна конструкція також зменшить витрати на будівництво, експлуатацію та технічне обслуговування.
Більше деталей з цього приводу повідомляє Westinghouse Nuclear. " Наш реактор AP1000® вже щодня доводить свою ефективність у всьому світі. Наразі чотири енергоблоки з технологією AP1000 працюють у Китаї, встановлюючи рекорди продуктивності. Ще шість будуються в Китаї, і один реактор AP1000 працює на АЕС Вогтле в Джорджії, а другий наближається до завершення будівництва. Наш ММР AP300 використовує досвід експлуатації, а також десятки мільйонів годин, витрачених на розробку реактора AP1000", - інформує компанія.
Зазначається, що реактор AP300 SMR доповнює реактор AP1000, забезпечуючи більш екологічно чисту енергетику, енергетичну безпеку, а також гнучкість і стабілізацію енергосистеми.
ММР AP300 потужністю 300 МВтел (900 МВт теплових) базується на ліцензованій та діючій технології легкої води під тиском AP1000.
За інформацією Westinghouse, переваги створення AP300 полягають у наступному:
-          понад 30 років ліцензування передових технологій пасивної безпеки світовими регуляторами;
-          використання налагодженої інфраструктури, в тому числі розвиненого ланцюжка поставок і послуг з експлуатації та технічного обслуговування;
-          Westinghouse є світовим лідером у постачанні ядерного палива. AP300 SMR використовує його конструкцію палива, яка включає різноманітні перевірені та вдосконалені паливні характеристики, а також чотирирічний цикл перезавантаження.
Для спрощення експлуатації та підвищення надійності використовуються передові перевірені технології контрольно-вимірювальних приладів і систем управління, - зазначає американська компанія.
Westinghouse зазначає, що він був піонером у розробці передових систем пасивної безпеки, і AP300 SMR базується на перевірених системах пасивної безпеки AP1000, які пройшли ретельний аналіз і випробування. "Світові регуляторні органи перевірили ці системи і визначили, що вони відповідають передовим критеріям безпеки", -йдеться на сайті компанії.
Відмовостійкість, за інформацією компанії, передбачає досягнення та підтримку безпечного стану зупинки без втручання оператора, резервного живлення або насосів.
Самодостатній пасивний підхід до роботи системи безпеки усуває потребу в резервному живленні та охолодженні, зазначається у промо AP300.
Крім того, зазначається, що реактор AP300 захищений міцним корпусом, призначеним для протистояння екстремальним зовнішнім небезпекам, а також має кілька рівнів захисту для пом'якшення наслідків аварій.
Також зазначається легкість розгортання реактора.
Компанія стверджує, що засновані на ліцензованій технології AP1000 системи пасивної безпеки AP300 пройшли всебічні випробування.
Крім того, Westinghouse зазначає, що має надійний ланцюжок поставок, але передбачена і можливість його локалізації.
За словами компанії, спрощений, модульний, ультракомпактний ядерний острів зменшує витрати та терміни будівництва.
"Гнучкі характеристики забезпечують перевірену здатність стабілізувати сучасні потужні електромережі з відновлюваними джерелами енергії, включаючи можливість швидкої зміни навантаження для підтримки коливань попиту. Включає додаткові можливості для підтримки централізованого теплопостачання, опріснення води та виробництва водню", - додає Westinghouse Nuclear.

Оціночну вартість такого реактора компанія не наводить. Водночас власники інших технологій SMR називають вартість будівництва понад 1 млрд дол. 

Зазначимо також, що Westinghouse - єдиний розробник SMR, який має досвід впровадження саме модульних конструкцій реакторів.

Нагадаємо, 21 квітня 2023 року президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та виконавчий директор американської компанії Holtec International д-р Кріс Сінгх уклали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів (ММР). Угода передбачає будівництво до 20-ти реакторів SMR-160, з реалізацією першого пілотного проєкту і виходу на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі до березня 2029 року. 

Нове будівництво