Українські компанії виграли конкурс на експертизу з аналізу безпеки палива Westinghouse для АЕС Козлодуй

17.08.2023

 Болгарія підписала контракти на проведення зовнішньої експертизи з аналізу безпеки нового типу ядерного палива для енергоблока №5 АЕС Козлодуй з реактором ВВЕР-1000. Про це повідомило Агентство ядерного регулювання Болгарії.

За результатами конкурсу Агентство ядерного регулювання Республіки Болгарія підписало контракти з французьким інститутом ядерної безпеки та радіаційного захисту (IRSN) та чесько-українським консорціумом на проведення зовнішньої експертизи окремих звітів з аналізу безпеки для ліцензування нового ядерного палива RWFA виробництва компанії Westinghouse для енергоблоку №5 АЕС Козлодуй.
Чесько-український консорціум, до складу якого входять ES Group Europe s.r.o. (Чеська Республіка) та українські Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки і ТОВ "Енергобезпека Груп", проведе експертизу звіту про сумісність нового ядерного палива з системою внутрішнього управління реактором енергоблоку №5 АЕС Козлодуй.
IRSN проведе експертизу звітів, що охоплюють аналіз безпеки, пов'язаний з усім життєвим циклом палива, а саме: механічна, гідравлічна та термомеханічна конструкція ядерного палива RWFA; аналіз поведінки палива у випадку аварій; ядерна безпека при транспортуванні та технологічних операціях, а також при зберіганні ядерного палива.
Результати експертизи будуть використані Агентством ядерного регулювання в процесі прийняття регуляторних рішень щодо ліцензування нового типу ядерного палива для енергоблоку №5 АЕС Козлодуй, - інформує болгарський ядерний регулятор.
Нагадаємо, в Україні зараз готуються до впровадження ядерного палива 5 енергоблоків-мільйонників та 2 реактори ВВЕР-440 на РАЕС. 

Уран і паливо