Розпочато процес ліцензування ядерного палива Westinghouse для енергоблока №5 АЕС Козлодуй – болгарський регулятор

27.07.2023
Фото: БТА

 Минулого тижня Аґенція ядерного регулювання Болгарії отримала заяву з проханням видати ліцензію на використання нового типу ядерного палива RWFA виробництва компанії Westinghouse на енергоблоці №5 АЕС Козлодуй. Як повідомив болгарський ядерний регулятор, подана АЕС Козлодуй заявка супроводжується більш ніж 80 документами, що складають понад 8400 сторінок – в основному технічною документацією та аналізом безпеки. З подачею заявки розпочався процес ліцензування нового типу ядерного палива, - зазначає регулятор.

Першим кроком у цьому процесі є формальна перевірка відповідності Аґенцією ядерного регулювання – тобто перевірки наявності усіх необхідних документів відповідно до внутрішнього законодавства.
Нагадаємо, навесні розпочав свою роботу проєкт APIS, який очолює Westinghouse та об'єднує 12 європейських партнерів і є частиною програми ЄС з досліджень та інновацій "Горизонт Європа". Консорціум APIS створює міцну співпрацю між країнами з досвідом адаптації типів палива та країнами, які тільки починають свій шлях до диверсифікації ядерного палива.
За інформацією Westinghouse, у консорціум увійшло 12 партнерів з 8 країн – енергокомпанії чеська ČEZ, українська НАЕК "Енергоатом", фінська Fortum, угорська АЕС Пакш, словацька Slovenske Elektrarne; виробники палива шведський підрозділ Westinghouse та іспанська Enusa, а також науково-дослідні та проектно-конструкторські організації – Об'єднаний дослідницький центр Єврокомісії (JRC), Бельгія; Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки України; чеський UJV Řež, шведський Університет м. Уппсала, Швеція та словацька VUJE.
Диверсифікація джерел постачання палива для ВВЕР буде повністю досягнута шляхом посилення європейського потенціалу в проєктуванні, виробництві та постачанні з одночасним прискоренням процесу розбудови потенціалу.
Читайте по темі:

Уран і паливо