Стартував проєкт APIS, спрямований на знищення залежності європейських АЕС від російського палива

02.05.2023
Стартував проєкт Євратома APIS, спрямований на проєктування, виробництво та кваліфікацію нового типу ядерного палива для європейських АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440. Проєкт фінансується Європейською комісією в рамках програми "Горизонт Євратом", а його мета – уніфікувати підхід до впровадження палива в країнах ЄС та Україні відповідно до найвищих стандартів ядерної безпеки аби безпечно та швидко позбавити європейські країни залежності від ядерного палива російського виробництва. Це включає роботу з подальшого розвитку та кваліфікації обчислювальних кодів і методологій їх застосування, щоб навіть у майбутньому ці реактори могли постійно забезпечуватися ядерним паливом, виробленим в ЄС.
Проєкт, в який входять 12 партнерів, очолює Westinghouse. Як повідомляє ДНТЦ ЯРБ, який бере участь у проєкті, APIS  дозволить забезпечити:
  • найвищі стандарти ядерної безпеки при використанні альтернативного палива для реакторів ВВЕР в країнах-членах ЄС і Україні;
  • скоординований підхід до ліцензування альтернативного палива для реакторів ВВЕР (включаючи кваліфікаційні та бенчмаркінгові кампанії, а також подальшу розробку необхідних кодексів і стандартів);
  • підвищення безпеки поставок ядерного палива для реакторів ВВЕР.

APIS складається з одинадцяти робочих пакетів з різною спрямованістю, включаючи:
  • завершення проєктування палива для ВВЕР-440 для короткострокових поставок;
  • розробку покращених та вдосконалених конструкцій палива для ВВЕР-440 та ВВЕР-1000
  • стандартизацію ліцензування паливної діяльності;
  • завершення відновлення потужностей з виробництва палива;
  • вдосконалення моделювання та методів;
  • аналіз продовження терміну експлуатації АЕС, пов'язаного з паливом;
  • комунікацію та управління проєктом.

Нагадаємо, у рамках проєкту ДНТЦ ЯРБ виконуватиме роботи у 7-ми з 11-ти робочих пакетів та очолить робочий пакет за яким вивчатиметься вплив впровадження палива нового покоління на довготермінову експлуатацію енергоблоків. Участь фахівців ДНТЦ ЯРБ передбачається і у діяльності з розповсюдження знань.
У проєкті бере участь також чеський Інститут ядерних досліджень Řež, який робитиме внесок головним чином у галузі фізики реактора, оцінки конструкції палива в умовах проєктної аварії та розробки передових технологій палива з підвищеною стійкістю до аварій (ATF).
APIS – це абревіатура від Accelerated Programme for Implementation of Secure VVER Fuel Supply (Прискорена програма впровадження безпечного постачання палива для реакторів типу ВВЕР). Крім того, назва проєкту APIS походить від латинського слова "бджола" і поєднує в собі символізм типової шестикутної форми паливних збірок реактора ВВЕР (які роблять реактор схожим на медові соти, якщо дивитися на нього згори) з баченням дбайливого і довгострокового співробітництва.
Читайте по темі:

Час та гроші. Це все що потрібно, аби скоротити уранову залежність від росії – експертка RUSI 

Уран і паливо