ДНТЦ ЯРБ бере участь у проєкті впровадження палива Westinghouse для реакторів ВВЕР за фінансування Європейської комісії

03.03.2023
Фото: facebook.com/sstc.com.ua
Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки візьме участь у європейському проєкті APIS, що реалізується за фінансової підтримки Єврокомісії та спрямований на впровадження безпечного постачання палива Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-1000 таВВЕР-440.
Стартова зустріч за проєктом APIS пройшла наприкінці лютого у місті Вестерос у офісі Westinghouse Electric Sweden, - повідомляє ДНТЦ ЯРБ.
Проєкт APIS передбачає розробку конструкції палива нового покоління та регуляторної документації для його впровадження на реакторах типу ВВЕР європейських країн, які прагнуть зменшити чи повністю усунути залежність від росії.
Проєкт розрахований на 3 роки, за цей час очікується розробити усю необхідну регуляторну документацію для ліцензування та завантаження палива Westinghouse у активні зони ВВЕР європейських АЕС.
ДНТЦ ЯРБ виконуватиме роботи у 7-ми з 11-ти робочих пакетів та очолить робочий пакет за яким вивчатиметься вплив впровадження палива нового покоління на довготермінову експлуатацію енергоблоків. Участь фахівців ДНТЦ ЯРБ передбачається і у діяльності з розповсюдження знань.
ДНТЦ ЯРБ нагадало, що Україна має унікальний досвід диверсифікації палива для реакторів типу ВВЕР-1000. Наразі 7 активних зон реакторів ВВЕР-1000 завантажені паливом Westinghouse Electric Company. На черзі енергоблоки ВВЕР-440 №№1, 2 Рівненської АЕС. Прогнозується, що вже навесні другий енергоблок запрацює з паливом американської компанії в активній зоні.
У квітні минулого року Westinghouse та французька Framatome уклали довгостроковий контракт з чеською енергетичною компанією ČEZ на постачання ядерних паливних збірок для атомної електростанції Темелін з ВВЕР-1000 з 2024 року.
У листопаді 2022 року фінська Fortum уклала угоду з Westinghouse Electric на купівлю палива для АЕС Ловіїса з реакторами ВВЕР-440. Новий тип палива базується на паливі British Nuclear Fuel Limited, яке постачалося на АЕС Ловіїса у 2001-2007 роках і використовувалося паралельно з паливом, яке постачав російський ТВЕЛ на початку 2000-х років.
Підготовчі роботи для впровадження американського палива також ведуться на болгарській АЕС Козлодуй. У грудні 2022 року Westinghouse та Framatome підписали угоди з АЕС «Козлодуй» на виготовлення та доставку палива для двох реакторів ВВЕР-1000.
Крім того Westinghouse Electric Company співпрацює з іспанською компанією Enusa, з якою укладено угоду про кооперацію у виробництві палива для ВВЕР-440. Enusa планує завершити будівництво виробничої лінії для нового палива на заводі в Хузбадо та отримати ліцензію цьогоріч, що дозволить поставки палива вже на початку 2024 року, - повідомив ДНТЦ ЯРБ, зазначивши, що Westinghouse і Enusa вироблятимуть паливо на своїх заводах у Вестеросі, Швеція, та Хузбадо, Іспанія.

Серед переваг палива Westinghouse відзначається його висока технологічність - при розгерметизації окремих паливних елементів американського виробництва їх можна замінити та повернути паливну касету в експлуатацію, тоді як російські збірки, залишок яких ще допрацьовуватимуть свій ресурс на АЕС України, в таких ситуаціях стають непридатними для подальшого використання. Крім того, паливо Westinghouse дозволить збільшити потужність енергоблоків АЕС до 105-110%. 

Уран і паливо