ДНТЦ ЯРБ радить «Енергоатому» починати вивчати вимоги до оцінки безпеки АЕС щодо зовнішніх впливів природного характеру

01.05.2023
Фото: ДНТЦ ЯРБ
У ДНТЦ ЯРБ обговорили сучасні вимоги до оцінки безпеки АЕС щодо зовнішніх впливів природного характеру. У рамках вебінару, що відбувся у п’ятницю, 28 квітня, начальник відділення аналізу міцності та надійності ДНТЦ ЯРБ Дмитро Рижов поділився інформацією про НПА 306.2.232-2021, який було затверджено Держатомрегулювання два роки тому.
Вказаний НПА застосовується під час оцінки безпеки майданчика для розміщення атомної станції (далі - майданчик атомної станції); під час проєктування енергоблоків атомних станцій; під час оцінки/переоцінки безпеки енергоблоків атомних станцій, що експлуатуються.
Як повідомляє ДНТЦ ЯРБ, донедавна загальні регулюючі вимоги щодо врахування можливих зовнішніх впливів природного характеру на АЕС містилися у низці нормативних документів. Серед них: «Загальні положення безпеки АЕС», «Вимоги до оцінки безпеки АЕС», «Вимоги з безпеки до вибору майданчика для розміщення АЕС» та інших. Проте, провівши аналіз кожного з них, фахівці ДНТЦ ЯРБ та Держатомрегулювання з’ясували, що більшість референтних рівнів WENRA, що стосуються природних впливів, у цих документах – не враховані.
Таким чином, виникла потреба у створенні нового документа – «Вимоги до оцінки безпеки атомних станцій щодо зовнішніх впливів природного характеру» (НПА 306.2.232-2021). Основною метою його створення визначено розроблення вимог до оцінки безпеки АЕС щодо природних впливів, враховуючи досвід аварії на АЕС «Фукусіма-1», а також міжнародної практики, у тому числі рекомендацій МАГАТЕ та референтних рівнів WENRA.
Загалом у документі, окрім загальних положень, 5 розділів:
  • вимоги до визначення природних небезпек майданчика АЕС;
  • вимоги до відбору природних небезпек майданчика АЕС;
  • вимоги до врахування проєктних природних впливів та їх комбінацій;
  • вимоги до врахування запроєктних природних впливів;
  • вимоги до попереджувальних та захисних заходів АС від природних небезпек.
У 2021 році цей НПА набрав чинності. Згідно розроблених експлуатуючою організацією заходів щодо його впровадження, передбачається підготовка керівництва з виконання аналізу безпеки АЕС щодо запроєктних природних впливів.

«Простими словами, це «дорожня карта» того, як сучасні вимоги враховуватимуться на практиці, – зазначає експерт ДНТЦ ЯРБ. – Й хоча дедлайн – липень 2025 року, раджу експлуатуючій організації роботу з вивчення міжнародного досвіду щодо проведення відповідних аналізів розпочинати заздалегідь». 

АЕС