Підсумки саміту лідерів G7. Румунський ММР отримує фінансування

23.05.2023

 Одним з підсумків саміту лідерів G7 у Хіросімі стало оголошення про конкретні кроки для реалізації бачення Партнерства з глобальної інфраструктури та інвестицій (PGII) щодо мобілізації 600 мільярдів доларів США до 2027 року в інвестиції в інфраструктуру по всьому світу. Майже половина цієї суми – до 275 млн доларів – передбачені на державно-приватну підтримки проєкту малого модульного реактора NuScale Power Voygr у Румунії. Цю підтримку нададуть США, Японія, Республіка Корея та Об'єднані Арабські Емірати, – йдеться у нещодавній заяві Державного департаменту США.

Ця сума включає лист про зацікавленість від Експортно-імпортного банку США (ЕКСІМ) на суму до 99 мільйонів доларів в рамках програми ЕКСІМ "Інженерний мультиплікатор". Крім цього, ЕКСІМ та Міжнародна фінансова корпорація розвитку США (DFC) видали листи про зацікавленість у потенційній підтримці на суму до 3 мільярдів доларів та 1 мільярда доларів, відповідно, для розгортання проєктів.  Ці листи про зацікавленість по суті означають потенційну готовність кредитування проєкту  NuScale Power Voygr на вказані суми за умов виконання певних вимог фінансових установ.
Для Європи румунський проєкт є пілотним не просто з точки зору будівництва першого ММР, але і з заміни вугільних ТЕС на ядерні технології. Адже румунська АЕС на базі реакторів Voygr замінить колишню вугільну електростанцію в Дойчешті, використовуючи досвід з першого проєкту ММРу, який реалізують США в рамках програми "Безвуглецева енергетика" в штаті Айдахо.
Партнерами, що сприяють реалізації проекту ММР, є Японський банк міжнародного співробітництва (Японія); DS Private Equity (Республіка Корея); EXIM Bank Romania, S.N. Nuclearelectrica S.A., Nova Power & Gas S.R.L. (Румунія); Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC, Об'єднані Арабські Емірати); DFC та EXIM (Сполучені Штати Америки).
Держдеп зазначив, що залучене таким чином фінансування буде спрямовано на закупівлю матеріалів з тривалим терміном виготовлення, завершення передпроєктних та проєктних робіт (FEED), надання експертної допомоги в управлінні проєктом, характеристику майданчика та регуляторний аналіз, а також розробку детального графіку та кошторису виконання проекту.
Зазначається, що участь ENEC у румунському проєкті ММР відбудеться шляхом надання експертів з ядерної енергетики, і це стане першою діяльністю, орієнтованою на ядерну енергетику, що здійснюється в рамках платформи Партнерства США та ОАЕ з прискорення розвитку чистої енергетики (PACE). PACE було започатковано в листопаді 2022 року з метою залучення 100 мільярдів доларів США у вигляді фінансування, інвестицій та іншої підтримки для розгортання 100 нових гігават потужностей чистої енергії до 2035 року, що надасть додаткового імпульсу та впливу на підготовку до Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP28), яку ОАЕ прийматимуть у листопаді 2023 року.
Нагадаєм, нещодавно NuScale та румунський ядерний оператор Nuclearelectrica у співпраці з урядами США та Румунії відрили перший навчальний центр за межами США: симулятор ММР, який буде використовуватися для навчання робочої сили, був встановлений в Політехнічному університеті Бухареста.
У серпні 2020 року ММР NuScale Voygr став першим і поки що єдиним ММР, який отримав схвалення проєкту від Комісії ядерного регулювання США.
Читайте по темі:

Нове будівництво