росія демонструє, що має намір експлуатувати Запорізьку АЕС. Проте навіть російські юристи вважають її власністю України

05.10.2022
3 жовтня рф зареєструвала АТ "Експлуатуюча організаціїя Запорізької АЕС" зі статутним капіталом у 2 млрд рублів. Юридична адреса новоствореної організації - Москва, вул. Ферганська, 25, де знаходиться Всеросійський НДІ з експлуатації АЕС. Гендиректором призначено Олега Романенка, головного інженера Балаківської АЕС, який входить у базу "Миротворець" як російський військовий злочинець через захоплення ЗАЕС.
НАЕК "Енергоатом" назвав це "агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств з назвами українських компаній".
У Антикризовому експертному ядерному центрі України Інфоатому прокоментували, що через повну підконтрольність російського ядерного регулятора "Ростєхнадзор" держконцерну "Росатом" та особисто Сергієві Кірієнку, новостворена організація може навіть отримати ліцензію на експлуатацію ЗАЕС. Проте процедуру з ліцензування, аби виглядати легітимними для власних атомників, вони мали б пройти.
Російська газета "Вєдомості" цитує з цього приводу старшого партнера колегії адвокатів Pen & Paper Антона Іменнова, котрий вважає, що права на судове стягнення збитків у цьому випадку виникають не лише у юрособи НАЕК "Енергоатом", але й в України як суб'єкта міжнародного права. При цьому власником ЗАЕС з огляду на те, що належність нових територій не визнана іншими державами, за словами російського юриста, залишається саме "Енергоатом". "Той факт, що управління здійснюватиметься структурою "Росатому", жодним чином на належність АЕС не вплине", – зазначив він. Водночас директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пікін вважає малоймовірним запровадження санкцій проти "Росатому" або його структур "через критичну залежність атомної енергетики США від російського ядерного палива".
Насправді атомна енергетика США залежить від поставок збагаченого урану, але над розв'язанням цієї проблеми Білий дім працює не перший рік, при чому з початку агресивної фази війни рф проти України роботи інтенсифікувалися.
Читайте по темі:

Україна має вийти з Міжнародного центру збагачення урану, де 50% належить росії - АЕЯЦУ 

АЕС