Україна має вийти з Міжнародного центру збагачення урану, де 50% належить росії - АЕЯЦУ

12.07.2022

 Україна має вийти із Міжнародного центру зі збагачення урану, де росія володіє 50% акцій. На це звертає увагу уряду, експертного середовища та громадськості Антикризовий експертний ядерний центр України. «На п’ятому місяці повномасштабної війни РФ в Україні Міненерго України мало би докласти зусиль для виходу із МЦЗУ шляхом продажу своїх акцій іншим учасникам: наприклад, Казахстану або Вірменії, які також володіють по 10% акцій», - зазначає Експертний центр.

АЕЯЦУ нагадує, що підприємство було створено у 2007 році, коли ДК «Росатом» тільки очолив Сергій Кирієнко, і метою рф було створити умови для гарантованого збиту збагаченого урану, оскільки «Росатом» мав надлишкові потужності.
6 серпня 2007 р. відбулися установчі збори акціонерів ВАТ «МЦОУ», які затвердили Статут Центру, а 5 вересня ВАТ «МЦЗУ» було зареєстровано як юридична особа. Першим акціонером став Казахстан в особі АТ «Казатопром», який отримав 10%.
Україна приєдналася до Угоди про створення МЦЗУ та стала акціонером з 5 жовтня 2010 р. Відтоді вона володіє 10% акцій, за які заплатила 688 тис грн.
Експерти згадують, що процес приєднання України до МЦЗУ був важким, оскільки росатомівський План примусу до співпраці містив завдання створити «максимально жорсткі умови» придбання Україною послуг зі збагачення урану у складі МЦЗУ, а саме через вимоги «завчасної заявки на отримання послуг, світових цін на послуги».
Наразі акціями України в МЦЗУ володіє ДК «Ядерне паливо», який знаходиться в сфері управління Міненерго України. У квітні 2012 року АТ «МЦЗУ» і Концерн підписали угоду про надання продукції Міжнародного центру по збагаченню урану, яка гарантує право використовувати закладену у ній формулу ціноутворення на збагачення урану зі знижкою від ринкової ціни на встановлений обсяг збагачення, а саме 60 тис. ОРР (одиниця роботи розділення). Право укладати з АТ «МЦЗУ» контракти мають лише акціонери цього товариства. 
Частка рф у концерні - 50% мінус 1 акція, частки Казахстану, Вірменії та України – по 10%. «Ще 20% мінус 1 акція передбачені для нових учасників, яких не побільшало за 12 років, що є також показником токсичності Росатома для міжнародної атомної спільноти», - наголошує АЕЯЦУ.
 Читайте також:

Уран і паливо