Генсек НАТО висловився стосовно ЗАЕС, а Міненерго створило кризовий штаб на базі "Енергоатома"

17.08.2022

 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що захоплення Запорізької атомної електростанції Росією загрожує безпеці всієї міжнародної спільноти, а також підвищує ризик ядерної аварії на ЗАЕС.

"Важливо, щоб міжнародна спільнота виступила єдиним фронтом проти неспровокованої агресії росії, і щоб ми всі зробили кроки, щоб переконати росію припинити цю війну", — як повідомляє пресслужба НАТО, заявив Столтенберг під час брифінгу з президентом Сербії Олександром Вучичем.
Генсек наголосив, що захоплення Запорізької АЕС російськими військами представляє "серйозну загрозу безпеці та безпеці цих об'єктів; підвищує ризик ядерної аварії чи інциденту; та ставить під загрозу населення України, сусідніх країн та міжнародної спільноти".
Він також закликав терміново дозволити інспекцію МАГАТЕ та забезпечити виведення всіх російських сил із території АЕС.
Тим часом міністр енергетики під час відвідин Запоріжжя повдомив, що на базі НАЕК "Енергоатом" створено кризовий штаб, до якого увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі надзвичайної ситуації, пов'язаної із ЗАЕС.
"Ми створили кризовий штаб на базі "Енергоатома". Є відповідні процедури, як він працює. До цього штабу залучено широке коло міністерств, відомств, установ, там відбувається повна координація. Він працює 24/7 і в режимі онлайн ми моніторимо ситуацію навколо ЗАЕС", – цитує Германа Галущенка "Укрінформ".
Нагадаємо, за документами в "Енергоатомі" має функціонувати Система аварійної готовності та реагування НАЕК "Енергоатом" на аварії та надзвичайні ситуації на АЕС. Це організаційна структура експлуатуючої організації, що створена та функціонує відповідно до рекомендацій МАГАТЕ, вимог ядерного законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, а також з урахуванням чинного законодавства у сфері цивільного захисту. Її мета – забезпечення однієї з найбільш важливих особливостей аварійної готовності, визначеної МАГАТЕ як "координація механізмів її забезпечення між різними відповідними органами з метою чіткого розподілу обов’язків і повноважень".
Система аварійного реагування НАЕК "Енергоатом" має два рівні: рівень Дирекції і рівень АЕС. Рівень Дирекції складають комісія з надзвичайних ситуацій; структурний підрозділ з питань аварійної готовності та реагування Дирекції Компанії; диспетчерський підрозділ Дирекції Компанії; аварійна група відокремленого підрозділу "Аварійно-технічний центр"; аварійна група відокремленого підрозділу "Атомремонтсервіс".
Засобами аварійного реагування рівня Дирекції "Енергоатома" є: кризовий центр НАЕК "Енергоатом"; резервний кризовий центр; Центр з організації взаємодії та надання допомоги АЕС та інші, включаючи аварійно-технічні засоби та аварійні комплекти відокремлених підрозділів "Аварійно-технічний центр" і "Атомремонтсервіс".
Крім того, в Міністерстві енергетики існує Міжвідомчий оперативний штаб. Його створили у рамках реалізації проекту "Модернізація обладнання диспетчерської служби Міненерговугілля України для забезпечення роботи Міжвідомчого оперативного штабу на випадок вчинення диверсії" за підтримки Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США з метою посилення та вдосконалення фізичної ядерної безпеки, що забезпечує здатність України реагувати на ядерні інциденти.
Цей штаб має працювати як головний галузевий центр збору інформації та координації заходів з управління, протидії, запобігання і реагування на випадок різних видів загроз об’єктам енергетичної інфраструктури із сфери управління Міненерго.
Візит міністра енергетики у Запоріжжя співпав з відвідинами міста міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, який інспектував роботу всіх служб, сил та засобів, що відповідають за радіохімічний, біологічний та ядерний контроль.
За словами глави МВС, поки станція перебуватиме під контролем російських військ, існуватиме небезпека у прилеглих районах. Він також заявив, що росія є країною-терористом і вся відповідальність за те, що відбувається на станції, за будь-який сценарій, що там розгортається, зараз лежить на Росії. "А ми маємо готуватися до різних сценаріїв, які можливі у зв'язку з цим", - додав міністр.
Міністри проінспектували роботу пункту деконтамінації, ознайомились із можливостями спеціальної машини радіаційної хімічної розвідки важкого типу. Вона призначена для моніторингу хімічного та радіаційного забруднення навколишньої території.
Автомобіль оснащений найсучаснішими приладами, необхідними для оперативного аналізу радіаційної та хімічної розвідки в радіусі 10 кілометрів, засобами для забору проб та ідентифікації невідомих хімічних сполук, а також засобами індивідуального захисту та системою супутникового зв'язку із забезпеченням підключення до високошвидкісного Інтернету Starlink.
Як відомо, ЗАЕС окупована з 4 березня. Війська рф облаштували вогневі позиції на ЗАЕС та обстрілюють звідти українські міста. Військові РФ розмістили в машинній залі першого та другого енергоблоків Запорізької АЕС важку військову техніку з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою. Вже кілька місяців як з'явилася інформація про мінування ЗАЕС.
 
Читайте також:

АЕС