Ситуація на ЗАЕС – погляд США

17.08.2022

 У Сполучених Штатах ситуацію на Запорізькій АЕС відстежують цілодобово. Міністерство енергетики США, і американське Національне управління з ядерної безпеки моніторять радіаційний стан та інші показники 24/7.

Про це йдеться в сюжеті ТК "Інтер", який вийшов у програмі "Подробиці".
Більшість датчиків показують, що протягом всього цього часу перевищення радіаційного фону не було. На одному з енергоблоків вже спрацював аварійний захист, він тепер відключений.
Авторитетна Washington Post наводить дві версії щодо мотивів росії. Посилаючись на українських урядовців, зазначається, що захоплена ЗАЕС – "засіб тиску на Захід, аби примусити Україну до територіальних поступок". Друге припущення - що Кремль організує на станції ЧП аварію, щоб звинуватити Київ.
Wall Street Journal пише про іншу загрозу: відключення Запорізької АЕС від української енергосистеми. І впевнена, що з технічної точки зору цей процес теж може бути небезпечним.
Те, чого намагається домогтися американська адміністрація - як перший крок, - зупинити обстріли. Щоб при всіх інших ризиках, бойові дії не загрожували нештатною ситуацією.
"Ми закликали Росію повернути Україні повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією. Ви, ймовірно, також бачили, що наприкінці минулого тижня G7 оприлюднила заяву, в якій знову підтвердила необхідність для Росії повернути контроль над станцією - Україні. І ми уважно стежимо за ситуацією на АЕС", - говорить Нед Прайс, речник Державного департаменту США.
Він також вважає, що військова активність Росії навколо АЕС - це верх безвідповідальності. "Це не те, чого ми очікуємо від країни, яка претендує на роль відповідальної ядерної держави. Ми вважаємо, що бойові дії там є небезпечними, безвідповідальними, і ми продовжуємо закликати до припинення всіх військових операцій на українських об'єктах або поблизу них і повернення повного контролю над цими об'єктами Україні", - наголосив Нед Прайс.
Міністр оборони України Олексій Резніков запевняє, що Україна територію поблизу станції не обстрілює. Каже, останні заяви і звинувачення Росії щодо цього – "гра на нервах". І наводить простий приклад - жодна країна світу (а він - завдяки Рамштайнському формату на зв'язку із півсотнею міністрів оборони різних держав) не звернулася до нього навіть за роз'ясненням, "не було жодного запиту чи жодної розмови". Так само розмови про обстріли з боку України спростовують і у Вашингтоні.
Читайте також: 

АЕС