Міжнародна спільнота притягне росію до відповідальності – заява країн-членів МАГАТЕ

15.08.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"

 Минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило вербальну ноту від 12 серпня 2022 року Делегації Європейського Союзу до міжнародних організацій у Відні та Спільну заяву від імені країн-членів МАГАТЕ стосовно ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Країни-члени МАГАТЕ та Європейського Союзу вважають, що розміщення кадрових російських військових і зброї на ядерному об’єкті є неприйнятним нехтуванням принципами безпеки та гарантій, яким всі члени МАГАТЕ зобов’язалися слідувати, а також заважає МАГАТЕ виконувати свій мандат щодо контролю дотримання гарантій нерозповсюдження ядерної зброї.
Країни-члени МАГАТЕ закликають російську федерацію негайно вивести свої військові сили та весь інший несанкціонований персонал із Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць та всієї України, аби оператор та українська влада могли відновити свої суверенні обов’язки в рамках міжнародної політики України, визнаних кордонів і законний оперативний персонал ЗАЕС міг виконувати свої обов'язки без стороннього втручання, загрози або неприйнятно складних умов праці.
Спільна заява, яку підписали 43 країни та ЄС, також розміщена на сайті Представництва ЄС при міжнародних організаціях у Відні. "Ми рішуче засуджуємо використання росією дезінформації для спроби виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне росію до відповідальності за її агресію, і росія має понести повну відповідальність за свої протиправні дії в Україні", - йдеться у документах.
Читайте також:

Реакція Європи на обстріли ЗАЕС 

АЕС