Реакція Європи на обстріли ЗАЕС

07.08.2022
Фото: Defense Express

 Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу у зв'язку з обстрілом Запорізької АЕС заявив, що росія має негайно передати Україні всі українські об'єкти атомної енергетики. "Росія має негайно зупинити ядерний тероризм у Запоріжжі та передати Україні всі об'єкти атомної енергетики в Україні", - написав міністр у своєму Twitter.

Молдова в неділю висловила стурбованість потенційним пошкодженням Запорізької атомної електростанції внаслідок обстрілів та закликала надати доступ експертам із МАГАТЕ. "Глибоко стурбовані нападом на Запорізьку атомну електростанцію. Ми закликаємо надати доступ міжнародним експертам з МАГАТЕ. Потенційне пошкодження ЗАЕС може торкнутися кожного в регіоні з безпрецедентними наслідками в усьому світі", – йдеться у повідомленні МЗС Молдови.
Сьогодні ж президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з головою Євроради Шарлем Мішелем закликав запровадити санкції проти атомної галузі та ядерного палива РФ через обстріл ЗАЕС. "Російський ядерний терор вимагає рішучішої відповіді від міжнародної спільноти – санкцій на російську атомну галузь і ядерне паливо",– наголосив Зеленський. "Вже зараз потрібна принципова відповідь міжнародної спільноти на ці російські удари по Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі", - додав він у вечірньому зверненні.
6 серпня Євросоюз засудив ведення росією військової діяльності з території навколо Запорізької АЕС.
Інститут дослідження війни 7 серпня заявив, що РФ використовує ЗАЕС аби зіграти на страху європейців перед ядерною катастрофою.
Нагадаємо, з 5 серпня росіяни обстрілюють територію Запорізької АЕС, яка з 4 березня перебуває під російською окупацією. 5 серпня російські війська влучили у високовольтну лінію звя'зку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС. Прильоти зафіксовані на майданчику станції, біля одного з енергоблоків. Серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Пожежу погашено. Унаслідок обстрілів 6 серпня окупанти влучили поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Через атаку  працівник станції зазнав поранень. Сьогодні, 7 серпня, за інформацією ІнфоАтом, з мінометів обстрілювали ВРП-750. 
Докладніше:

АЕС