Про ситуацію на ЗАЕС станом на 7 серпня: заяви "Енергоатома", ГУР Міноборони України та МАГАТЕ

07.08.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"

 6 серпня 2022 року увечері російські окупанти знов здійснили ракетні обстріли майданчику Запорізької атомної електростанції та міста Енергодар. Як повідомляє НАЕК "Енергоатом" у своєму Telegram-каналі вони влучили по майданчику ЗАЕС поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП).

"Енергоатом" вважає, що цілили саме по контейнерах ВЯП, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. Компанія наголошує, що на ССВЯП ЗАЕС наразі зберігаються 174 контейнери,  кожний з яких містить 24 відпрацьовані ТВЗ.
Компанія повідомляє, що через ракетні обстріли російських військ було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. "Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе", - наголошується у повідомленні.
Зазначається також, що через безліч дрібних осколків від вибухів пошкоджено близько 800 кв. м віконних поверхонь в різних будівлях станції.
"Внаслідок вибухів отримав осколкове поранення один працівник ЗАЕС – він був доправлений у міську лікарню. Всі російські військові, яких на майданчику ЗАЕС від дня її захоплення перебуває до 500 осіб, а також персонал терористичного Росатома заздалегідь сховались у бункерних приміщеннях станційних кризового центру та центру технічної підтримки", - йдеться у повідомленні оператора АЕС.
Повідомляється також, що російські військові стріляли також поблизу території заводу будівельних конструкцій та по водозабору м. Енергодар.
Вчора "Енергоатом" заявив, що російські військові обстрілюють ЗАЕС, щоб знищити її інфраструктуру та відімкнути від енергосистеми України. "Акти ядерного тероризму на Запорізькій АЕС – її артилерійські обстріли – мають на меті руйнування інфраструктури станції, пошкодження всіх ліній електропередач, через які йде видача електроенергії в енергосистему України, знеструмлення півдня країни", - йшлося у повідомленні.
"Завадити цьому можуть злагоджені дії безпекових організацій, зокрема ООН, МАГАТЕ та WANO, а також постійний тиск на росію з боку міжнародної спільноти задля виведення військових з найбільшого в Європі ядерного об’єкту та його повної демілітаризації. Необхідно повернути ЗАЕС статус мирного цивільного об’єкту, яким вона була до російського вторгнення", - зазначає оператор українських АЕС.
На його переконання, якщо зараз цього не зробити, то "росія реалізує свій план із перетворення ЗАЕС на військову базу ядерних терористів. Цьому зараз сприяють активні дії представників Росатома, які перебувають на станції та координують спеціальну програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України шляхом пошкодження за допомогою артилерійських обстрілів всіх ліній зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України".
"Енергоатом" попередив, що крім руйнування інфраструктури Запорізької АЕС, план росіян також включає подальше повне знеструмлення станції із запуском дизель-генераторів всіх енергоблоків для забезпечення охолодження ядерного палива, що міститься в усіх ядерних реакторах та басейнах витримки відпрацьованого ядерного палива кожного енергоблока.
Водночас, зауважує компанія, ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є "фактичним мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції. І це на додаток до мінування берегової лінії ЗАЕС за лінією ставка-охолоджувача і прилеглого берега Каховського водосховища".
"Енергоатом" прогнозує, що невдовзі "це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й уся Європа".
Відтак компанія закликала ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту здійснити всі можливі заходи для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських військових зі станції й усієї прилеглої території, зокрема і з міста Енергодар.
Натомість вчора генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі виступив із заявою, в якій висловив глибоку стурбованість обстрілом Запорізької атомної електростанції та знову наголосив на надзвичайно важливій можливості МАГАТЕ якнайшвидше надіслати на ЗАЕС місію ядерної безпеки, куди увійдуть експерти із безпеки та захисту.
Водночас, базуючись на даних, що надала українська сторона Ґроссі повідомив, що експерти МАГАТЕ зробили попередню оцінку, згідно з якою поточна ситуація з ядерною безпекою та захищеністю ЗАЕС виглядає стабільною, без безпосередньої загрози для ядерної безпеки.
Тим не менше він зазначив, що обстріли ЗАЕС 5 серпня порушили 5 з 7 основоположних принципів ядерної та фізичної безпеки.
Втім, ця заява була зроблена до чергових обстрілів у суботу, про які повідомив "Енергоатом" сьогодні.
Вчора представник пресслужби Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив, що російські окупанти дійсно замінували всі енергоблоки Запорізької атомної електростанції. Юсов зазначив, що крім блоків, заміновані також всі комунікації навколо ЗАЕС. При цьому жодні міжнародні організації не контролюють і не можуть проконтролювати ситуацію на станції, хоча світу зараз потрібно активно бити на сполох, тому що вибух одного енергоблоку стане трагедією гірше Чорнобиля.
«МАГАТЕ не контролює й ООН, і всі структури не контролюють ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Щобільше проведені та оприлюднені міжнародні розслідування, де чітко показано, як росіяни завозять зброю, техніку та вибухівку на територію енергоблоків. Є підтверджена інформація про замінування енергоблоків російськими окупаційними військами Запорізької атомної станції в Енергодарі», - зазначив представник ГУР МО.

АЕС