Ситуація на ЗАЕС за вихідні: "Вони як вертухаї у СІЗО"

15.08.2022
Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko
Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, - продовжує повідомляти НАЕК "Енергоатом".
У суботу та неділю 13-14 серпня російські військові знову обстрілювали Енергодар, є загиблий та поранені. 14 серпня з 15:00 до 15:30 окупанти зробили щонайменше 6 пострілів по м. Енергодар. Зі слів місцевих мешканців, обстріл окупанти вели з району паркової зони в бік Запорізької АЕС та промислової території. Проміжок між вильотом та прильотом становив 3-5 секунд. Внаслідок обстрілів загинув працівник Запорізької АЕС, майстер цеху Марко Максим Петрович, - повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов, який перебуває у Запоріжжі. Ще двоє енергодарців отримали поранення і доправлені до спеціалізованої медико-санітарної частини Енергодару. 
Мета обстрілів – створити картинку для заходу, ніби обстрілюють українські військові. Так, у суботу Головне управління розвідки МОУ повідомило, що на в'їзді до тимчасово захопленого Енергодара військові рф підігнали САУ "Піон", на яку повісили український прапор, і готують провокації. "До стели "Енергодар" на в’їзді в місто рашисти підігнали самохідну артилерійську установку "Піон" із нанесеною білою фарбою літерою «Z». На САУ піднято синьо-жовтий прапор. Вочевидь, вона використовуватиметься для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ», - зазначили у розвідці.
"Вони знають, куди стріляти, щоб було "боляче", але "не смертельно". Вони як вертухаї у СІЗО або співробітники ФСБ — б’ють так, щоб синців не було, але ти запам’ятав назавжди", - так прокоментував обстріли один із працівників ЗАЕС в інтерв'ю ВВС. Він, зокрема, повідомив, що на ЗАЕС перебуває дуже багато військової техніки російської федерації. Більшу частину інженерних машин, "Уралів" та іншого транспорту вони загнали під естакади. Російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи "прильоти" з Нікополя розташовані на майданчику ЗАЕС, де зберігаються важкі металеві конструкції. " Я особисто бачив обстріл з цього майданчика, бачив вихід звідти й куди прилетіло. З моменту "виходу" до моменту "прильоту" минуло не більше трьох секунд. Кожен зі співробітників ЗАЕС це бачив і чув. І знає звідки летить і куди", - зазначив інженер у інтерв'ю. Він також повідомив, що представники "Росатома" консультують військових, куди стріляти, щоби було "не боляче, а гучно".
Крім того із працівницею ЗАЕС минулого тижня поспілкувався CNN.За її оцінкою, ЗАЕС покинули 35-40% персоналу.
Президент Володимир Зеленський у вечірньому зведенні у суботу зазначив, що постійні провокації з обстрілами території АЕС є шантажем. "Якщо хтось там у росії думає, що їм це щось може дати, то вони помиляються. російський шантаж тільки мобілізує ще більше глобальних зусиль для протистояння терору", - наголосив він.

Він попередив, що "українські дипломати і представники держав-партнерів зроблять усе, щоб нові санкції проти росії обов’язково блокували російську атомну галузь". Зеленський також наголосив, що всі посадовці держави-терориста, а також ті, хто їм допомагає в цій "шантажистській операції з атомною станцією", мають відповідати в міжнародному суді. "А кожен російський військовий, який або стріляє по станції, або стріляє, прикриваючись станцією, повинен розуміти, що стає особливою мішенню для нашої розвідки, для наших спецслужб, для нашої армії", — додав президент. 

АЕС