Світовий атом: вбивча посуха, новий тренажер на АЕС Богуніце, Польща може стати ядерною вже у 2029 році

15.08.2022
В Європі шалена посуха. Літня спека та наслідки російської війни в Україні призвели до рекордного рівня цін в країнах Євросоюзу. Ціни на електроенергію зростають, а уряди країн Євросоюзу вживають заходи з економії електроенергії і газу. Ця тема заполонила минулого тижня шпальти провідних видань. Але в атомній енергетиці є місце і для позитивних новин. Яких саме – читайте в нашому щотижневому огляді світових подій.
Ціни на електроенергію у більшості країн Європи стрімко зросли і сягнули €400/МВт. Основна причина – проблеми із газом. Але є і інша – проблеми з ознаками стресової корозії в системах трубопроводів на французьких АЕС. Станом на минулий тиждень було зупинено 26 з 58 ядерних реакторів Франції, з яких половина – через корозію, а інші – через посуху та обміління річок. А країна перетворилася з нетто-експортера з 21,5 ТВт-год у першій половині 2021 року до нетто-імпортера в 2,5 ТВт-год у першій половині 2022 року. У деякі з найспекотніших днів Франція купувала від 8 до 10 гігават.
Таким чином у першому півріччі Швеція випередила Францію як найбільшого нетто-експортера електроенергії в Європі. А Франція ввела суворі правила із заощадження енергії. По-перше – заборонила світлову рекламу з першої години ночі до шостої ранку незалежно від розміру міста. По-друге - заборонила магазинам тримати двері відчиненими, коли всередині працює кондиціонер або опалення. За останнє передбачений штраф до 750 євро.
До речі, зараз вся Європа почала заощаджувати. В Іспанії в рамках економії зменшено охолодження влітку та опалення будівель взимку. У Німеччині обмежено нічне освітлення громадських будівель і пам'ятників.
У Британії встановлено обмеження ціни на найпоширеніші контракти на електроенергію для домашніх господарств. Цінову межу з жовтня буде оголошено 26 серпня. Група прогнозів Cornwall Insight оцінює, що середні британські річні рахунки за газ і електроенергію підскочать до 3582 фунтів у жовтні та 4266 фунтів у січні. На початку цього року максимальна ціна становила 1277 фунтів. У Чехії видано розпорядження, що у разі нестачі палива на теплоцентралях будівлі будуть нагріватися до нижчих температур. У кімнатах з центральним опаленням, кухнях чи кабінетах температуру буде знижено до 18 градусів, у шкільних класах до 19. Усе це відповідає нещодавно затвердженій меті Єврокомісії – скоротити споживання газу в європейських країнах на 15%. Зниження кімнатної температури на один градус може призвести до економії до шести відсотків. Для чехів робота з населенням базується на протидії рф. «Чим менше ми будемо споживати енергії, тим менше будемо залежати від росії», – заявив міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела.
У Фінляндії триває підготовка до пуску АЕС Олкілуото-3. У понеділок, 8 серпня блок відновив тестове виробництво на потужності 220 МВт, після ремонту турбіни, пов'язаного із "проблемами сторонніх матеріалів" у парогенераторі. Ремонт тривав з травня ц.р. 9 серпня енергоблок вийшов на потужність 60%.  До речі, цей обсяг складає десь 10% поточного споживання електроенергії у Фінляндії. А у другій половині серпня енергоблок з реактором EPR-1600 вийде на 80% рівня потужності. Робота на повній потужності запланована вже на вересень. А комерційне виробництво, як і раніше, заплановано на грудень цього року. Очікується, що при експлуатації "на повну" Olkiluoto-3 задовольнить 14% потреби Фінляндії в електроенергії, значно зменшивши потребу в імпорті з росії, Швеції та Норвегії.
Німеччина продовжує розглядати відтермінування закриття останніх трьох атомних енергоблоків. Торік у Німеччині 6 атомних енергоблоків виробили 65,37 терават-годин електроенергії, що становить близько 13,3 % всієї електроенергії, виробленої в країні. Але три енергоблоки зупинили у 2021 році, а останні три планувалося почати виводити з експлуатації до кінця поточного року. Вперше в історії правляча Партія зелених підтримує варіант на користь АЕС. На думку експертів, такий крок з боку Німеччини може призвести до зниження цін для домогосподарств у всій Європі.
Сподівається на це і Чехія, де, незважаючи на наявність власних АЕС, одна мегават-година торгується на Празькій біржі за понад 338 євро, що приблизно в чотири рази дорожче, ніж рік тому. До речі, в Німеччині форвардна ціна цього тижня зросла до 475 євро. Це в п'ять разів вище, ніж ціна в цей час минулого року. Еквівалентний французький контракт зріс на 4 відсотки, вперше перевищивши 600 євро за мегават-годину.
Водночас, очільник ядерного регулятора Чехії пані Дана Драбова вважає, що оператори німецьких АЕС можуть виявитися неготовими продовжувати експлуатацію. За її інформацією, АЕС не замовляли раніше ядерне паливо, а зробити це швидко дуже важко. До того ж на енергоблоках вже почали звільняти персонал. Втім, вона оцінює ймовірність продовження експлуатації АЕС як 60% "за".
Словацька АЕС Богуніце ввела в експлуатацію новий повномасштабний тренажер від VUJE, який надійшов на заміну старого, пошкодженого майже 2 роки тому під час пожежі. Тести та сценарії навчання схвалило Управління ядерного регулювання Словацької Республіки. Загалом передбачено  відпрацювання кожної із семи необхідних компетенцій постійного оператора БЩУ:
  • реакція на світлову і звукову сигналізацію
  • діагностика оперативних подій і стану блоку
  • розуміння відповіді блоку/системи
  • застосування та дотримання експлуатаційної документації та меж і умов безпечної експлуатації
  • маніпуляції на диспетчерській блоку
  • спілкування та командна робота
  • управління змінами.
"Після майже двох років неможливості здійснити базову підготовку та підготовку до зміни посади, поточний графік навчання настільки "набитий", що викладач тренажерної підготовки не має жодного вільного дня до кінця року", - повідомляє прес-центр АЕС Богуніце.
Тим часом без'ядерна Польща готується до нового статусу. Американці обіцяють позбавити її префіксу "без" вже у 2029 році. Саме про цей рік як пусковий для малого модульного реактора BWRX-300 в Польщі оголосила GE-Hitachi Nuclear Energy. В Канаді вона планує пустити перший такий енергоблок роком раніше. Аналогічну заяву про введення в експлуатацію свого ММР раніше зробила NuScale,  яка у лютому підписала угоду з польським виробником KGHM. Цікаво, що "мільйонники", які теж планує будувати Польща, очікуються не раніше 2033 року.
Дякуємо за увагу, і до наступного тижня. Цікаві і важливі новини можна надсилати нам на пошту, або у соцмережі Facebook та Telegram.
Огляд підготувала Олена Василькова
Читайте також

NuScale підписала угоду з польською Unimot про розгляд можливості будівництва ММР у Польщі 

Компанії