Гендиректор МАГАТЕ поінформує Раду безпеки ООН про ядерну та фізичну безпеку ЗАЕС

11.08.2022

 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріанно Ґроссі оголосив 10 серпня, що він поінформує сьогодні Раду Безпеки ООН про ситуацію з ядерною та фізичною безпекою на Запорізькій АЕС та його зусилля з організації термінової експертної місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

Про це повідомляється в черговому зведенні по Україні на сайті МАГАТЕ.
За його інформацією, що оприлюднена вчора на сайті МАГАТЕ, Україна повідомила Агентство про відновлення лінії електропередач, яка за потреби може бути використана для забезпечення ЗАЕС електроенергією від Запорізької теплоелектростанції.
Генеральний директор Ґроссі сказав, що це позитивна подія, яка відбулася через день після того, як український регулятор поінформував МАГАТЕ про те, що ЗАЕС має обмежений доступ до зовнішнього живлення ЗАЕС для власних потреб. Крім відновленої резервної лінії до ЗТЕС, після обстрілів російських окупантів працює лише одна з чотирьох ліній електромереж, через які може відбуватися зовнішнє живлення ЗАЕС.
За інформацією МАГАТЕ, станом на 10 серпня в роботі було 10 з 15 атомних енергоблоків: два на ЗАЕС, три на Рівненській АЕС, три на Південноукраїнській АЕС і два на Хмельницькій АЕС.
Як повідомляє «Укрінформ», питання безпеки Запорізької АЕС у зв‘язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні України Рада Безпеки ООН розгляне у четвер, 11 серпня. Засідання розпочнеться о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом). Ухвалення жодних рішень з цього питання не очікується через позицію рф, яка вважається постійним членом РБ і має право вето. Зазначається, що формально ініціатором скликання Радбезу ООН виступає росія.
За даними секретаріату РБ, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі перебуває у відпустці, але перериває її для участі в засіданні. Таке бажання висловив Китай, який головує у серпні в Радбезі. 
Читайте також:

АЕС