ДІЯРУ опублікувала постанову Колегії від 4 серпня про стан безпеки на ЗАЕС

10.08.2022
Фото: Укрінформ

 Держатомрегулювання оприлюднила постанову Колегії від 4 серпня 2022 року «Про поточний стан безпеки енергоблоків Запорізької АЕС в умовах окупації військовими російської федерації».

Як повідомила раніше НАЕК «Енергоатом», у резулятивній частині рішення йдеться, що Колегія Держатомрегулювання постановила, зокрема, «зобов’язати ДП «НАЕК «Енергоатом» невідкладно вжити заходів щодо визначення безпечної конфігурації енергоблоків ВП «Запорізька АЕС» в умовах окупації майданчика військовими рф та бойових дій у районі розташування майданчику атомної станції».
Через суспільний резонанс та інформацію про нові загрози для ЗАЕС публікуємо повний текст Постанови. Документ підписано головою Колегії Олегом Коріковим та секретарем Колегії Тетяною Княжницькою.
«Запорізька АЕС розташована у Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області, на лівому березі Каховського водосховища. Будівництво АЕС здійснювалося на підставі технічних проєктів першої черги (4000 МВт) та другої черги (2000 МВт), затверджених розпорядженнями Ради Міністрів СРСР від 04.02.1980 № 200р та від 01.10.1988 № ПП-21084.
На поточний час на майданчику ВП «Запорізька АЕС» (ЗАЕС) експлуатується 6 енергоблоків з РУ типу ВВЕР-1000 (В-320) та сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Термін експлуатації енергоблоків № 1-5 продовжено в установленому законодавством порядку, а проєктний термін експлуатації енергоблока № 6 завершиться 21 жовтня 2026 року.
Починаючи з 04 березня 2022 року, промисловий майданчик Запорізької АЕС перебуває під «контролем» військових російської федерації (рф). За офіційними повідомленнями Міністерства оборони України та експлуатуючої організації ДП «НАЕК «Енергоатом», під час захоплення збройними силами рф промисловий майданчик ВП «Запорізька АЕС» був обстріляний як зі стрілецької зброї, так і з артилерійських систем різного калібру, внаслідок чого пошкоджені системи й елементи енергоблоків АЕС та будівлі інфраструктури.
Держатомрегулювання підтримує постійний зв’язок із персоналом ВП «Запорізька АЕС», щоденно отримує інформацію про параметри та режими експлуатації енергоблоків, застосовує методи дистанційного контролю та незалежного від оператора радіаційного моніторингу із забезпеченням передачі даних до системи IRMIS МАГАТЕ, здійснює інформування на офіційному вебсайті.
 Оперативний персонал ЗАЕС продовжує виконувати свої професійні обов’язки, контролювати стан безпеки енергоблоків та докладає максимум зусиль щодо забезпечення їх безпечної експлуатації згідно з вимогами експлуатаційної документації, нормам та правил з безпеки. Ротація персоналу відбувається на постійній основі. Змін радіаційного стану на майданчику ЗАЕС, у санітарно-захисній зоні та у зоні спостереження не зафіксовано.
Відповідно до Вимог до внутрішнього та зовнішнього кризових центрів АЕС (затвердженого наказом Державного комітету ядерного регулювання України від 09.12.2016 № 201, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26.12.2016 за № 1725/29855) та Типового регламенту інформаційного обміну кризових центрів АЕС з Інформаційно-кризовим центром Державної інспекції ядерного регулювання України функціонує система передачі даних (СПД), яка забезпечує передачу даних, із використанням наземних та супутникових каналів зв'язку, показників безпеки атомних станцій у всіх режимах функціонування АЕС (нормальна експлуатація, аварія, протиаварійне тренування). На термін технічного обслуговування та ремонту систем та елементів АЕС, каналів передачі даних, іншого устаткування допускаються перерви в передачі всіх або частини даних.
Належне функціонування СПД дозволяє здійснювати у дистанційному режимі державний нагляд в обмеженому обсязі за безпекою ядерних установок на майданчику ЗАЕС в умовах нормальної експлуатації енергоблоків (за виключенням виведення систем, важливих для безпеки АЕС, та енергоблоків у цілому для проведення технічного обслуговування/ремонту у період ППР або під час роботи на потужності).
Відповідно до наказу Держатомрегулювання № 192 від 04.03.2022, активізовано інформаційно-кризовий центр (ІКЦ) Держатомрегулювання. ІКЦ забезпечено цілодобове отримання інформації, її аналіз, прогнозування розвитку ситуації та можливих наслідків, інформування МАГАТЕ, ЗМІ та громадськості.
З моменту окупації майданчику ЗАЕС по теперішній час не зафіксовано перевищення встановлених обсягів викидів та скидів радіоактивних речовин в навколишнє середовище, а радіаційний фон у зоні спостереження та санітарно-захисній зоні знаходиться на рівні природнього.
На вимогу Держатомрегулювання, ДП «НАЕК «Енергоатом» листом № 01-5241 від 03.05.2022 надано інформацію про поточний стан виконання умов ліцензій на експлуатацію ядерних установок (ЯУ) ЗАЕС. Відповідно до наданої інформації ДП «НАЕК «Енергоатом» забезпечено виконання умов ліцензій на експлуатацію ядерних установок ВП «Запорізька АЕС», крім забезпечення функціонування системи фізичного захисту.
Враховуючи інформацію про стан виконання умов ліцензій на експлуатацію ЯУ (лист ДП «НАЕК «Енергоатом» № 01-5241 від 03.05.2022), вимоги ст. 5 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», ст. 32, 33 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», керуючись п. 4 Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України, Держатомрегулюванням (лист № 15-23/03/5764-6565 від 18.05.2022, № 15-23/03/6880-7611 від 24.06.2022, № 15-22/03/5694 від 14.05.2022) зобов’язано ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДНТЦ ЯРБ провести оцінку безпеки експлуатації ядерних установок Запорізької АЕС в умовах окупації, та надати обґрунтовану позицію щодо дотримання законодавства у сфері використання ядерної енергії та визначення найбільш безпечної конфігурації як енергоблоків, так і АЕС у цілому на основі всебічного аналізу із застосуванням сучасних методів обґрунтування безпеки з використанням результатів імовірнісних та детерміністичних методів аналізу безпеки.
За результатами наданої ДНТЦ ЯРБ інформації можна відзначити, що наявні результати обґрунтування безпеки ядерних установок України, що виконані експлуатуючими організаціями згідно чинних вимог норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки (особливо результати імовірнісного аналізу безпеки), не враховують можливі зовнішні загрози (терористичні атаки чи військові дії) втручання в конфігурацію ядерних установок і не можуть бути у явному вигляді застосовані при обґрунтуванні безпечної конфігурації як енергоблоків, так і АЕС в цілому.
Також слід зазначити, що виконання всебічної оцінки безпечної конфігурації навіть одного енергоблока в умовах військової агресії є дуже складним завданням (починаючи із відсутності методології виконання таких аналізів), яке не може бути виконано у стислі терміни.
ДНТЦ ЯРБ надані відповідні пропозиції щодо станів енергоблоків як з ущільненим першим контуром, так і з розущільненим, а також результати аналізу для майданчику ЗАЕС з переліком питань, які додатково мають бути розглянуті/проаналізовані.
ДП «НАЕК «Енергоатом» не виконано вимоги Держатомрегулювання, інформація щодо обґрунтування безпечного стану енергоблоків АЕС і майданчику ЗАЕС на адресу Держатомрегулювання не надходила.
Читайте також
У зв’язку з публікацією на вебсайті ДП «НАЕК «Енергоатом», у соціальних мережах та інших ЗМІ інформації про те, що російські військові розмістили військову техніку з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою у машинній залі енергоблока № 1 ЗАЕС, Держатомрегулювання листом № 15-21/03/7681 від 22.07.2022 звернулася до ДП «НАЕК «Енергоатом» із запитом щодо підтвердження вказаної інформації.
ДП «НАЕК «Енергоатом» листами № 01-9465/09-вих від 22.07.2022 та № 01-9462/12-вих від 22.07.2022 підтверджено розміщення військової техніки у машинному залі першого енергоблока ВП «Запорізька АЕС». Під час доповіді керівником ДП «НАЕК «Енергоатом» надана інформація щодо розміщення воєнної техніки також і в машинному залі енергоблока № 2 ЗАЕС.
Колегія Держатомрегулювання констатує, що ведення активних бойових дій у районі розташування ЗАЕС, перебування військових рф на майданчику ЗАЕС та їх непередбачувані дії можуть безпосередньо призвести до:
Унеможливлення персоналом виконання безпосередніх функцій з управління енергоблоками як в умовах нормальної експлуатації, так і при порушеннях нормальної експлуатації, проєктних та запроєктних аваріях.
Перешкоджання застосуванню додаткових технічних засобів, які були впроваджені на енергоблоках ЗАЕС за результатами врахування досвіду аварії на АЕС Фукусіма.
Перешкоджання підрозділам ДСНС України гасіння пожеж та реагування на інші можливі аварії.
Унеможливлення захисту персоналу та населення тимчасово окупованої території в районі розташування ЗАЕС в умовах ядерної/радіаційної аварії, тощо.
Розміщення на майданчику ЗАЕС військового арсеналу може привести (в результаті його безпосереднього застосування чи детонування) до пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки ядерних установок ЗАЕС, в результаті чого, в залежності від особливостей експлуатаційного стану ядерної установки та характеру пошкоджень, за найнесприятливішого випадку вже протягом кількох годин може відбутися важке пошкодження ядерного палива з подальшим радіаційним забрудненням навколишнього середовища та радіаційним опроміненням персоналу та населення.
Колегія Держатомрегулювання постановляє:
Дії військових російської федерації (рф) на майданчику ЗАЕС, що перебуває під «контролем» рф, розміщення на території ядерних установок військової техніки з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою є актом ядерного тероризму.
Питання щодо зупинення / внесення змін до ліцензій на експлуатацію ядерних установок енергоблоків № 1, 2 ВП «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» в найкоротший термін має бути розглянуто на засіданні Ліцензійної Комісії Держатомрегулювання.
Зобов’язати ДП «НАЕК «Енергоатом» невідкладно вжити заходів щодо визначення безпечної конфігурації енергоблоків ВП «Запорізька АЕС» в умовах окупації майданчика військовими рф та бойових дій у районі розташування майданчику атомної станції.

АЕС