Україна звернулась до ООН та МАГАТЕ за безпековою місією – заява омбудсмена

08.08.2022
Фото: Малюнок мешканки Енергодару "Атланти Запорізької АЕС", instagram.com/alonabaloona
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав ООН і МАГАТЕ направити безпекову місію на окуповану російськими військами та представниками "Росатома" Запорізьку атомну електростанцію. Листи із зверненням України вже відправлені в ці організації.
Про це йдеться у заяві, яку омбудсмен оприлюднив у своєму Telegram-каналі.
Він констатує, що "російська федерація продовжує акти ядерного тероризму по відношенню до об’єктів Запорізької АЕС та її персоналу".
Обмбудсмен повідомив із посиланням на інформацію Головного управління розвідки, що територія Запорізької АЕС наразі є замінованою, а окремі співробітники станції піддаються катуванням і насильницьким зникненням, їм надходять погрози. "Це створює загрозу життю як співробітників, так і перешкоджає нормальній роботі об’єкту", - наголосив він.
"Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в першу чергу заявляю про кричущу загрозу від перебування російських військових на Запорізькій АЕС не тільки для десятків мільйонів українців, але й для усього світу. Руйнівні наслідки ядерного тероризму та поширення радіоактивності не «поважають» державні кордони, а радіоактивні викиди розповсюджуються неконтрольовано, наслідки радіоактивного забруднення залишаються на десятки років", - йдеться в заяві.
Дмитро Лубінець також навів цитату з промови перед своїми підлеглими начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф валерія васильєва: "Тут буде або російська земля -   або випалена пустеля.. ми замінували усі важливі об'єкти Запорізької атомної станції.. Ворог знає, що станція буде або російською – або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку".
"Вчергове закликаю Генерального секретаря ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС та надати гарантії безпеки співробітникам атомної станції та мешканцям міста Енергодар для обслуговування станції. Сьогодні підготовлено та відправлено відповідні листи", - йдеться у заяві.
Український омбудсмен вважає, що лише такі рішучі спільні дії світової спільноти зможуть вберегти мільйони людських життів, доля яких залежить сьогодні і від нашої сміливості боротися із російською агресією і разом протистояти ядерному тероризму.
З аналогічним меседжем-вимогою до світової спільноти ввести на ЗАЕС миротворців та вивести окупантів з території ЗАЕС сьогодні виступив в ефірі загальнонаціонального марафона президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.
Аналогічне звернення до генсекретаря МАГАТЕ Рафаеля Маріанно Ґроссі зробив ще у квітні президент України Володимир Зеленський під час особистої зустрічі, а 3 червня – МЗС України.
Нагадаємо, з п'ятниці російські загарбники активно обстрілюють майданчик Запорізької атомної електростанції та місто Енергодар. Як повідомив НАЕК "Енергоатом",  вчора, 7 серпня 2022 року, орієнтовно о 15:30 працівниця ЗАЕС Юлія Янжула отримала проникне осколкове поранення грудної клітини. Жінка перебуває в реанімації енергодарської міської лікарні у середньотяжкому стані.
За даними "Енергоатома", українська розвідка має інформацію щодо мінування енергоблоків ЗАЕС російськими військами. За словами Петра Котіна, на даний момент на території ЗАЕС знаходяться близько 500 російських солдатів та 50 одиниць танків, вантажівок, бойових машин піхоти тощо.
Читайте за темою:

АЕС