Про ситуацію на ЗАЕС станом на ранок 6 серпня. Колегія ДІЯРУ рекомендувала холодний зупин двох енергоблоків

06.08.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"

 Російські окупаційні війська завезли на Запорізьку атомну електростанцію невідомий вантаж. За словами джерел, енергоблоки та машинний зал станції можуть бути заміновані.

Про це пише російське опозиційне видання Insider.
За його інформацією, 2 серпня на територію ЗАЕС прибула колона військових вантажівок. За даними одного джерела видання, замінована одна з машинних зал станції. За даними іншого джерела,  замінована територія довкола станції, а на самій ЗАЕС перебувають близько 500 російських солдатів та військова техніка - БТРи, зенітні установки та техніка для радіохімічної розвідки.
Також це джерело повідомило, що поруч із найближчим до АЕС селом Водяне росіяни розташували батареї ГРАДів, а міни та боєкомплект зберігають поруч з енергоблоками, під естакадами, а частину боєкомплекту - взагалі всередині енергоблоку. Цю інформацію підтверджувала у різний час НАЕК "Енергоатом".
Вчора Держатомрегулювання повідомила, що внаслідок обстрілу на одному з енергоблоків (глава Запорізької ОВА Олександр Старух написав, що на енергоблоці №4 - InfoAtom) спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори, які забезпечують роботу систем безпеки. Енергоблок було розвантажено та відключено від енергомережі. Також за даними Старуха вчора окупаційні війська обстріляли магістраль, що транспортує водень на ЗАЕС, внаслідок чого сталася пожежа.
За інформацією, яку ДІЯРУ отримала від персоналу Запорізької АЕС, станом на 21:00 5 серпня змін радіаційного стану на майданчику, у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження АЕС штатними системами радіаційного контролю не було зафіксовано. Регулятор повідомляє, що у постійному режимі веде спостереження за радіаційним станом на Запорізькій АЕС.
Також вчора регулятор повідомив, що у четвер, 4 серпня, Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України на своєму засіданні розглянула безпекову ситуацію окупованої Запорізької АЕС, зокрема у зв'язку із розміщенням російськими окупантами своєї військової техніки у машинних залах енергоблоків №1 і №2.
За підсумками обговорення, Колегія Держатомрегулювання постановила визнати ситуацію на майданчику Запорізької АЕС, що перебуває під контролем військових російської федерації, розміщення на території ядерних установках військової техніки з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою, як ядерний тероризм з боку рф.
Повідомляється, що Колегія також розробила і надала конкретні пропозиції щодо подальших дій Держатомрегулювання та НАЕК «Енергоатом» з метою мінімізації ймовірних ризиків для безпеки ядерних установок на Запорізькій АЕС.
Зазначається, що активні бойові дії та перебування військових рф безпосередньо на майданчику Запорізької АЕС, на думку фахівців, можуть унеможливити виконання персоналом атомної станції безпосередніх функцій із управління ядерним реактором в умовах нормальної експлуатації, порушення нормальної експлуатації, спричинити проєктні та запроєктні аварії. Крім того, російські військові на Запорізькій АЕС можуть перешкоджати застосуванню додаткових технічних засобів та роботі підрозділів ДСНС за умови виникнення надзвичайних ситуацій чи аварій.
"Розміщення на промисловому майданчику та в машинних залах енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС військової техніки та боєприпасів, у результаті їх застосування чи детонування, може спричинити пошкодження систем та елементів важливих для безпеки. Це, у свою чергу, може призвести до важкого пошкодження ядерного палива з наступним радіаційним забрудненням навколишнього середовища та радіаційним опроміненням персоналу та населення", - йдеться у повідомленні.
Наголошується, що через окупацію АЕС та прилеглих територій неможливо реалізувати функції із захисту персоналу та населення в умовах ядерної чи радіаційної аварії.
ДІЯРУ повідомляє, що рішення Колегії як консультативно-дорадчого органу будуть враховані у подальших діях Держатомрегулювання щодо безпекової ситуації на Запорізькій АЕС.
Які рішення ухвалила Колегія наразі не повідомляється. Водночас, за інформацією InfoAtom, у проєкті постанови Колегії йшлося про внесення умови у ліцензію з експлуатації про холодний зупин для першого енергоблока. На пропозицію членів колегії таке рішення було прийнято для енергоблоків №№1,2 ЗАЕС (де у машзалах знаходиться військова техніка та вибухівка окупантів).
В рамках обговорення член Колегії, представник ДНТЦ ЯРБ Віктор Шендерович запропонував внести аналогічну умову для всіх енергоблоків, але ця пропозиція була відхилена.
Текст остаточного рішення Колегії наразі не оприлюднено.
Раніше радник прем'єр-міністра Юрій Бойко повідомляв, що є сценарій, за яким у разі найменшої загрози втрати контролю над окупованою військами рф Запорізькою атомною станцією її буде повністю відключено. Пізніше він спростував це повідомлення, зазначивши, що журналісти його неправильно зрозуміли. Тоді НАЕК «Енергоатом» повністю заперечив можливість втрати контролю над окупованою ЗАЕС та її відключення: «Хочемо офіційно заявити, що Запорізька АЕС працювала, працює і буде стабільно працювати в енергосистемі України. У нас є всі підстави впевнено про це заявляти».
Докладніше:

АЕС