НАЕК «Енергоатом» заявив, що відключення ЗАЕС неможливе ні з технічної, ні з безпекової, ні з економічної, ні з політичної точки зору

03.06.2022

 Радник прем’єр-міністра Юрій Бойко повідомив, що в разі «найменших рухів у бік втрати контролю» за Запорізькою атомною електростанцією, окупована російськими військами та представниками «Росатома» ЗАЕС може бути зупинена.

«Ми постійно моніторимо ситуацію із ЗАЕС разом із ГІЯРУ, і є чітке розуміння того, що вона вже в яскраво-червоній зоні. Але поки що диспетчерські команди виконуються і станція тримає режим, ми не зупиняємо. Але сценарій, за яким станція може вийти з під контролю повністю і ми її зупинимо, також розглядається», - сказав він у коментарі інтернет-порталу «Енергореформа».
При цьому Юрій Бойко запевнив, що енергосистема України готова та здатна впоратися з наслідками такого рішення. Такий сценарій, за яким ЗАЕС через втрату контроля може бути зупинено, за словами радника очільника уряду, зокрема, розглядається у рамках підготовки до сталого проходження опалювального сезону.
Водночас НАЕК «Енергоатом» повністю заперечив можливість втрати контролю над окупованою ЗАЕС та її відключення. «Хочемо офіційно заявити, що Запорізька АЕС працювала, працює і буде стабільно працювати в енергосистемі України. У нас є всі підстави впевнено про це заявляти», - йдеться у заяві компанії, зробленій у Telegram-каналі «Енергоатома». Компанія додала, що на сьогодні існує лише один сценарій – це стабільна та надійна робота ЗАЕС в енергосистемі України. «Її відключення неможливе ні з технічної, ні з безпекової, ні з економічної, ні з політичної точки зору», - запевнив «Енергоатом».
При цьому компанія наголосила, що працівники атомної станції роблять все можливе і неможливе для забезпечення надійної роботи станції. «Працюючи під шаленим тиском окупантів, ризикуючи своїм життям та здоров‘ям, переймаючись про те, чим нагодувати та як врятувати родину в Енергодарі, вони щодня забезпечують безпечну експлуатацію атомних енергоблоків станції. При цьому вони залишаються справжніми українськими патріотами і готові ризикувати власним життям заради забезпечення ядерної та радіаційної безпеки і недопущення ядерного тероризму», – зазначив «Енергоатом».
Згодом Юрій Бойко на своїй сторінці у соцмережі Facebook заявив, що його слова були вирвані із контексту. 

АЕС