російські окупанти обстрілюють ЗАЕС - оновлено

05.08.2022
Фото: З відео прильотів, телеграм-канал "Енергодар сьогодні"

 росіяни почали артобстріл Запорізької АЕС в Енергодарі зі ствольної та реактивної артилерії.

 Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив політолог Кирило Сазонов, який воює у лавах ЗСУ.
 «Жителі міста повідомляють про вибухи які тривають. Українських співробітників станції не випускають з території, і вони ж повідомляють, що співробітники Росатому терміново евакуюються», - пише він.
 «Місцеве населення в паніці. На території станції росіяни пересуваються у протигазах та костюмах хімзахисту. В такий спосіб окупанти хочуть виправдати підключення Запорізької АЕС до російської енергетичної мережі та варварські обстріли Нікополя з території станції», - зазначається у повідомленні.
 Цю інформацію неофіційно підтвердили джерела ІнфоАтом у Генштабі ЗСУ та серед персоналу ЗАЕС.
Оновлення
Згодом про обстріли повідомив також НАЕК "Енергоатом". У Telegram-каналі компанії зазначається, що внаслідок обстрілу російських військ о 14.30 "зафіксовано три «прильоти» біля промислового майданчику ЗАЕС". Також компанія інформує, що ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС, у зв'язку з чим "було ухвалене рішення щодо розвантаження та відключення від мережі одного із працюючих енергоблоків Запорізької атомної станції".
"Енергоатом" також інформує, що викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано.
Оновлення-2
Ввечері 5 серпня російські терористи вдруге обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ. Три «прильоти» зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, - повідомляє НАЕК "Енергоатом".
Внаслідок обстрілів серйозно пошкодижено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. "Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека. Наразі постраждалих немає", - зазначила компанія, додавши, що перед обстрілами представники Росатома поспіхом покинули ЗАЕС. "Енергоатом" наголошує, що "ймовірно вони знали, що готується атака".
За інформацією оператора АЕС України, персонал ЗАЕС перебуває на місці і виконує усі заходи із забезпечення ядерної й радіаційної безпеки та ліквідовує наслідки пошкоджень.
У сьогоднішньому зверненні президент України Володимир Зеленський констатував, що сьогодні росія вчинила черговий злочин і відвертий акт терору, "двічі обстрілявши найбільшу на континенті Запорізьку атомну електростанцію". Він підкреслив, що це "не тільки аргумент для визнання її державою – спонсором тероризму, а й аргумент на користь того, щоб застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі – від «Росатома» до всіх пов’язаних компаній і осіб". Президент України також додав: "Той, хто створює ядерні загрози для інших народів, сам точно не здатний безпечно використовувати атомні технології".

АЕС