Канада виділила 6 млн доларів на безпеку ядерних об'єктів України. Гроші отримають МАГАТЕ та Держдеп США

05.08.2022
Канада виділила 6 млн доларів для МАГАТЕ і Держдепа США на фізичну безпеку ядерних об'єктів  України. Про це Постійне представництво Канади в ООН повідомило на своїй сторінці у соцмережі Twitter.
"З метою допомоги у підвищенні ядерної безпеки в Україні, Канада виділила 1 млн дол. МАГАТЕ для зміцнення фізичної безпеки та охорони українських ядерних об'єктів. Також виділено 5 млн дол. Держдепу США для допомоги Україні у виявленні та реагуванні на незаконні ядерні транспортування на її території", – заявило канадське представництво.
У диппредставництві підкреслили, що "окупація ЗАЕС наражає населення світу на небезпеку". "Подальша дестабілізація російськими силами не тільки підвищує небезпеку інциденту або ненавмисного збитку, але також уможливлює перенаправлення ядерних матеріалів", - зазначили у відомстві.
Нагадаємо, виступаючи на Конференції з ДНЯЗ гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі висловив стурбованість ситуацією на Запорізькій АЕС, яка з 4 березня захоплена російськими окупантами. За його словами, там було порушено «всі заходи ядерної безпеки», оскільки станція знаходиться в зоні активних бойових дій і зазнала обстрілу на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Держсекретар США Ентоні Блінкен на конференції назвав дії росії на ЗАЕС "вершиною безвідповідальності". Очільник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що експерти МАГАТЕ мають якнайшвидше проінспектувати Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі, яка уже більше п’яти місяців перебуває "під контролем російських безумців".
Читайте також:

Єрмак закликав МАГАТЕ якнайшвидше провести місію на окупованій ЗАЕС. А що інші? 

Компанії