35 країн та EURATOM виступили проти росії у рамках одного з інструментів ООН. На жаль, поки що у форматі спільної заяви

12.07.2022
Фото: D. Dawson/IAEA

 Попри блокування росії українська позиція стала провідною у підсумковому звіті Сьомої наради договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами. Про це повідомила Держатомрегулювання, коментуючи результати Наради, яка відбулася у штаб-квартирі МАГАТЕ з 27 червня по 8 липня 2022 року.

ДІЯРУ зазначила, що протягом другого тижня цієї Наради проводилися тематичні сесії та готувалися підсумкові звітні документи за результатами проведення наради. Тематичні сесії були присвячені питанням взаємодії із заінтересованими сторонами при реалізації проектів стосовно поводження з радіоактивними відходами, що у міжнародній практиці є одним з першочергових аспектів для успішної реалізації проектів.
«Під час підготовки та обговорення підсумкового звіту наради (Summary Report) делегація російської федерації постійно блокувала відображення у підсумкових документах наради негативних наслідків для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом широкомасштабного воєнного вторгнення рф в Україну, захоплення та окупації ядерно-радіаційних об’єктів», - зазначає Держатомрегулювання.
За інформацією Регулятора, який очолював українську делегацію, натомість представники делегацій України та ряду договірних сторін наполягали на позиції, що вторгнення рф в Україну є відвертим порушенням міжнародної ядерної безпеки, а також цілей Об'єднаної конвенції. Зокрема, такі дії рф створили загрозу для об’єктів поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, стали на заваді підтримці безпечної роботи ядерно-радіаційних об’єктів, поставили під загрозу регулюючий нагляд і контроль, і таким чином, поставили під загрозу населення не лише України, а й населення сусідніх держав і міжнародне співтовариство.
Відтак, у Спільній заяві учасників наради, яку оприлюднило Представництво Європейського Союзу при міжнародних організаціях у Відні, зазначається, що на жаль підсумковий звіт для Сьомої наради з розгляду неточно відображає деякі важливі дискусії, які відбулися через відмову російської федерації та деяких інших Договірних сторін дозволити належний запис відвертих дискусій щодо наслідків вторгнення росії для ядерної безпеки України. «Ряд Договірних Сторін визнали, що неспровоковане вторгнення Росії в Україну, яке є порушенням міжнародного права та включало військові напади на цивільні атомні електростанції та об’єкти з відпрацьованим паливом і радіоактивними відходами, є відвертим порушенням міжнародної ядерної безпеки, а також цілей Об'єднаної конвенції. Зокрема, ці дії Російської Федерації спричинили або створили загрозу пошкодження об’єктів поводження з РАВ та ВЯП, порушили здатність підтримувати безпечну роботу, перервали зв’язок з об’єктами, поставили під загрозу регулюючий нагляд і контроль, і таким чином поставили під загрозу населення України, сусідніх країн та міжнародне співтовариство. Незважаючи на те, що Україна зберігала готовність до надзвичайних ситуацій і регулюючу наглядову діяльність за надзвичайно складних обставин, продовження військової агресії росії проти України становить явну та реальну небезпеку для поточної спроможності України виконувати свої зобов’язання за Об’єднаною конвенцією та значно підвищує ризик аварії або інцидент, пов'язаний з ВЯП чи РАВ», - зазначається у заяві.
У Спільній заяві підтверджено «незмінну рішучу підтримку зусиль МАГАТЕ щодо забезпечення безперервної безпеки ядерних об’єктів України, повністю поважаючи суверенітет України над її територією та інфраструктурою». Підписанти заяви закликали МАГАТЕ продовжувати цю важливу роботу. Заяву підписали Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, EURATOM, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Італія, Крім того, зазначається, що ця заява видана від імені Японії, Латвії, Литви, Люксембурга, Мальти, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, України, Великої Британії.
Також, як повідомляє ДІЯРУ, у висновках підсумкового звіту зазначено, що Сьома нарада договірних сторін показала, що міжнародне співтовариство продовжує працювати над підвищенням безпеки у сфері поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. Проведення наступної Восьмої наради заплановано на березень 2025 року.
Загалом, як повідомило МАГАТЕ, у Нараді взяли участь понад 750 делегатів, які представили 76 Договірних сторін. Сьома оглядова зустріч Об’єднаної конвенції спочатку була запланована на 2021 рік, але була перенесена на 27 червня – 8 липня цього року через пандемію COVID-19.
Читайте також: 

РАВ і ВЯП