Велика Британія та Австралія виступили в МАГАТЕ проти ядерного тероризма росії

28.06.2022
Велика Британія та Австралія закликали росію припинити агресію, звільнити українські ядерні об’єкти та не перешкоджати Україні виконувати свої зобов’язання щодо ядерної безпеки. Про це, як повідомила Держатомрегулювання, йдеться у заявах, які від імені Великої Британії та Австралії зробили делегації цих країн на Сьомій нараді договірних сторін із розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.
«Дії росії продемонстрували кричуще нехтування міжнародною ядерною безпекою та цілями Об‘єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом і про безпеку поводження з радіоактивними відходами. Росія ставить під загрозу безпеку мільйонів людей, у зв‘язку з ймовірністю ядерної аварії в Україні», - йдеться у заяві британської делегації.
У документі зазначається, що напад російської федерації на Україну є неспровокованим, навмисним і варварським нападом на суверенну демократичну державу, і такі дії є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН.
Сполучене Королівство також висловлює підтримку зусиль МАГАТЕ щодо забезпечення безпеки ядерного матеріалу та об'єктів в Україні.
Водночас, Велика Британія закликає російську федерацію до деескалації, виведення своїх військ та припинення застосування сили проти українських ядерних об’єктів та поблизу них. Крім того, у заяві наголошується, що росія не повинна перешкоджати компетентним українським органам влади виконувати свої обов’язки щодо ядерної безпеки. Австралія також закликає росію негайно припинити агресію та вивести свої війська з України.
У заяві делегації Австралії наголошується, що учасники Об‘єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами не можуть ігнорувати те, що Сьома зустріч відбувається за надзвичайних умов, що склалися в Україні.
«Незаконне вторгнення Росії в Україну, збройні напади та військова окупація цивільних ядерних об’єктів мають серйозні наслідки для виконання Об’єднаної конвенції та прямо суперечать цілям статті 1 цієї конвенції. Дії Росії несуть серйозну загрозу ядерній безпеці, безпеці та гарантіям, і суттєво загрожують безпечній експлуатації атомних електростанцій та поводженню з відпрацьованим паливом і радіоактивними відходами», - йдеться в документі.

«Росія повинна повернути українські ядерні об’єкти під повний контроль України, щоб дозволити відновити ефективний регулюючий нагляд з боку Держатомрегулювання. Це гарантуватиме безпеку ядерних об’єктів, у тому числі, безпечне поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами», - наголошується у заяві. 

АЕС