Завершилася Сьома нарада сторін Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з ВЯП та РАВ

01.07.2022
У штаб-квартирі МАГАТЕ завершилася Сьома нарада договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.
В рамках наради делегація України представила Сьому Національну доповідь про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної Конвенції. Держатомрегулювання представила інформацію про функціонування та розвиток системи поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом в Україні протягом 2018-2021 рр.
Як повідомила ДІЯРУ, у презентації були висвітлені питання, що охоплюються Об’єднаною конвенцією, а саме щодо системи державного управління та регулювання, заходів з розвитку нормативно-правової бази, виконання національної стратегії та програм стосовно поводження з РАВ та ВЯП, фінансового забезпечення, прогресу із створення та експлуатації об’єктів, призначених для поводження з РАВ та ВЯП, зняття з експлуатації ядерних установок, поводження з відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання, реабілітації радіаційно-забруднених об’єктів та територій.
Також були представлені наслідки широкомасштабного воєнного вторгнення рф в Україну, захоплення та окупації ядерно-радіаційних об’єктів в Україні, підвищення ризиків та виникнення дефіцитів безпеки, пов’язаних із війною, негативний вплив воєнних дій на радіаційну безпеку та збереженість джерел іонізуючого випромінювання.
За інформацією Державного агентства із управління зоною відчуження, українська делегація надала повну інформацію стосовно захоплення ЧАЕС та контролювання російськими формуваннями зони відчуження. Дії військових росії мали всі ознаки ядерного тероризму - загарбники ігнорували усі правила радіаційної безпеки, транспортували та зберігали велику кількість боєприпасів у безпосередній близькості від ЧАЕС, над зоною відчуження літали бойові літаки та гелікоптери. Інформували вони присутніх й стосовно окупації Запорізької АЕС, прольотами крилатих ракет над об’єктами підвищеної радіаційної небезпеки.
«Ігноруючи міжнародно визнані принципи та вимоги безпеки, а також свої міжнародні зобов’язання як члена ООН та МАГАТЕ, росія здійснила цинічні та жорстокі вторгнення та подальші захоплення території зони відчуження та майданчика Чорнобильської АЕС, міста Енергодара та майданчика Запорізької АЕС, на якому розміщено 7 ядерних установок, прицільними артилерійськими обстрілами завдано значних пошкоджень ядерному науково-дослідному комплексу «Джерело нейтронів» у Харкові», - додав в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков.
У доповіді зазначено, що сьогодні головні зусилля України та її міжнародних партнерів сконцентровані на деокупації ядерних об’єктів та ліквідації і подоланні наслідків військових дій для системи ядерної безпеки. Оскільки, російські окупанти викрали чимало засобів безпеки і індивідуального захисту, техніки та транспорту. Внаслідок бойових дій розірвано логістичні ланцюги для ротації персоналу та постачання обладнання, матеріалів, медичних засобів тощо, необхідного для експлуатації та обслуговування ядерних установок, пошкоджено електромережі та канали зв’язку.
Глава української делегації підкреслив, що до початку повномасштабного військового вторгнення Україна у повному обсязі виконувала передбачені Об’єднаною конвенцією зобов’язання, постійно впроваджувала заходи, які забезпечують відповідний рівень ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.
Як наголосило ДАЗВ, під час доповіді було підкреслено й позитивні зрушення, що відбулись в Україні за період з часу проведення Шостої наради: у повному обсязі було виконано передбачені Об’єднаною конвенцією зобов’язання, постійно впроваджувались заходи, передбачені Загальнодержавною програмою зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, було проведено дослідно-промислової експлуатації ПК-1 НБК та отримано ліцензію на експлуатацію комплексу НБК та об’єкта «Укриття». Йшлось про реалізацію проектів будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РБМК сухого типу (СВЯП-2) Чорнобильської АЕС та Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР українських атомних електростанцій (ЦСВЯП) ДП «НАЕК «Енергоатом» та про удосконалення системи поводження з відпрацьованими ДІВ, що включає введення у експлуатацію Централізованого сховища для довгострокового зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на КВ «Вектор».
«Україна і надалі готова виконувати усі свої міжнародні зобов’язання за Об’єднаною конвенцією після виведення військових російських військових з території ядерних об’єктів України», - запевнив Олег Коріков.
Як повідомляє Держатомрегулювання, під час зауважень та коментарів до доповіді України, представники договірних сторін Об’єднаної конвенції, зокрема Великої Британії, США, Нідерландів, Польщі, Литви, Канади, висловили свою підтримку Україні та зазначили, що військові дії рф впливають не лише на Україну, але й становлять загрозу як для Європейських країн, так і для світу в цілому.
У свою чергу ДАЗВ зауважило, що делегати рф та Сирії «намагалися змістити акценти з основних сенсів, які доносила українська делегація, але їх старання не мали успіху  - цивілізований світ вже розуміє, що окупанти постійно брешуть та вбивають, руйнують й наражають на небезпеку весь світ».
Також, як повідомляє ДІЯРУ, Олег Коріков під час роботи наради договірних сторін заявив, що путінська росія не заслуговує на представництво в МАГАТЕ, оскільки розпочала неспровоковану війну проти України та вперше в історії захопила атомну електростанцію. За його повідомленням, делегація України залишила залу засідань, коли свій виступ почав представник російської федерації.

«Вперше в історії атомної енергетики російські окупанти викрадають працівників АЕС і членів їхніх сімей. Путінська росія вперше в історії обстрілює атомну електростанцію. Запускає по території нашої країни крилаті і тактичні ракети. І стріляє так, що траєкторії ракет проходять безпосередньо біля ядерних реакторів, майже над ядерними реакторами, на малій висоті – 100-200 метрів, що загрожує катастрофою навіть більшою ніж Чорнобиль і Фукусіма разом узяті. Тому, на нашу думку, путінська росія не заслуговує не лише звітувати перед МАГАТЕ, а й просто бути представленою в цій організації», - заявив Олег Коріков перед тим, як українська делегація покинула залу засідань.

 

У свою чергу США та Канада звернулися до гендиректора МАГАТЕ із заявами, що росія порушує основні принципи ядерної безпеки. Сполучені Штати Америки закликали делегації Сьомої наради договірних сторін із розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами зробити усе можливе, щоб допомогти Україні та МАГАТЕ відновити безпечні умови при поводжені з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами. Про це, як повідомила ДІЯРУ, йдеться у офіційній заяві делегації США до учасників Сьомої народи договірних сторін.
«Російська неспровокована війна проти України глибоко загрожує всім основним цілям Об’єднаної конвенції. І ми повинні визнати, що безпрецедентні події в Україні несуть загрози ядерній безпеці у всьому світі», - йдеться у документі.
У заяві також зазначається, що Сполучені Штати засуджують військові дії росії в Україні та повністю підтримують міжнародні зусилля щодо збереження безпеки при поводжені з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.
США наголошують, що належний захист і безпека при поводженні із відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами – це те, чого має неухильно дотримуватися світова спільнота.
Із засудженням російської військової агресії та закликом припинити ворожі дії на українських ядерних об’єктах також виступила делегації Канади. У заяві підкреслюється, що необхідно відновити повний контроль компетентних українських органів над усіма ядерними об’єктами у межах міжнародно визнаних кордонів нашої держави.
У документі наголошується, що росія, яка є договірною стороною Об’єднаної конвенції, продовжує свою жахливу та невиправдану війну проти України, включаючи напади на ядерні об’єкти.
«Неспровоковане вторгнення президента Путіна в Україну є грубим порушенням міжнародного права, ігноруванням принципів та намірів Об’єднаної конвенції та перешкоджанням здатності України виконувати свої зобов’язання за Об’єднаною конвенцією. Силове захоплення українських ядерних об’єктів на Чорнобильській та Запорізькій АЕС безпосередньо загрожувало та продовжує загрожувати безпеці цих об’єктів та їхнього цивільного персоналу, а також ризикує спровокувати ядерний інцидент, який може мати значні людські та екологічні наслідки», - зазначається у документі.

Канада продовжує підтримувати Україну та український народ перед обличчям триваючої та безглуздої агресії.
Також, як повідомляв раніше ІнфоАтом, Велика Британія та Австралія закликали росію припинити агресію, звільнити українські ядерні об’єкти та не перешкоджати Україні виконувати свої зобов’язання щодо ядерної безпеки.

РАВ і ВЯП