Очільник МАГАТЕ висловив підтримку Україні у зв’язку з війною

27.06.2022

 На відкритті Сьомої наради договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі висловив підтримку Україні у зв’язку із військовими діями рф.

Як повідомляє Держатомрегулювання на своїй сторінці в соцмережі Facebook, очільник МАГАТЕ  зазначив, що Агентство впровадило широкомасштабну програму технічної підтримки ядерної та радіаційної безпеки в Україні та надалі вживатиме заходів із надання необхідної допомоги Україні. Також пан Ґроссі акцентував увагу на питанні повернення контрою над джерелами іонізуючого випромінювання у разі втрати такого контролю через військові дії, виявлення покинутих та/або пошкоджених джерел та безпечне поводження з ними.
Нагадаємо, що сьогодні ДНТЦ ЯРБ повідомив, що представниці Україні МАГАТЕ заборонило виступати на конференції із доповіддю про досвід інвентаризації джерел іонізуючого випромінювання на підприємствах та установах, які знаходяться в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Натомість росія як держава-терорист була широко представлена на конференції і доповідачами, і головуючими на секціях.
Сьома нарада договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами розпочалася сьогодні у штаб-квартирі МАГАТЕ. В ході наради відбувається представлення національних доповідей країн-сторін Об’єднаної конвенції.
До складу делегації України увійшли представники ДІЯРУ, Державного агентства України з управління зоною відчуження, НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами», Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні. Очолює делегацію в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков.
Як повідомила ДІЯРУ, у рамках наради заплановані зустрічі глави делегації України з Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі, заступником керівником Департаменту МАГАТЕ щодо гарантій нерозповсюдження ядерної зброї Гарольдо Бароззо, з Координатором Конвенції про ядерну безпеку Мирославом Швабом, координатором технічного співробітництва України з МАГАТЕ Катериною Дефран, Постійним представником США у міжнародних організаціях у Відні – Амбасадором Лорою Холгейт, головами інших делегацій договірних сторін-партнерів України, заступником Генерального директора МАГАТЕ – директором департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар.

РАВ і ВЯП