МАГАТЕ викреслило Україну на користь рф у конференції з питань захищенності ДІВ

27.06.2022
Представниці Україні МАГАТЕ заборонило виступати на конференції із доповіддю про досвід інвентаризації джерел іонізуючого випромінювання на підприємствах та установах, які знаходяться в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Натомість росія як держава-терорист була широко представлена на конференції і доповідачами, і головуючими на секціях.
Про це повідомив Державний науково-технічний центр з ЯРБ на офіційному сайті.
Фахівчиня відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки мала намір виступити із доповіддю «Extraordinary inventory of sealed radiation sources in the eastern region of Ukraine where Anti-Terrorist Operation/Joint Forces Operation is taking place».
Але, як зазначає ДНТЦ ЯРБ, «згадка про причину проведення таких інвентаризацій здалася представникам наукового секретаріату конференції такою, що не відповідає характеру та меті» Міжнародної конференції з безпеки та захищеності джерел іонізуючого випромінювання.
За повідомленням, у листі-відмові було надано рекомендацію щодо видалення з доповіді згадки про ситуацію, яка призвела до необхідності проведення фізичної інвентаризації джерел іонізуючого випромінювання, включаючи джерела першої та другої категорії. Тобто, фактично науковий секретаріат МАГАТЕ пропонував вилучити з доповіді усі згадки щодо воєнних дій рф на території України.
«Участь у конференції у ролі слухача в онлайн-форматі надається для всіх бажаючих та передбачає залучення в дискусію в форматі питання/відповідь під час кожної сесії. Але при цьому не згадується, що можливість подискутувати із іншими учасниками на нагальні теми надається лише обраним. Усі питання щодо оцінки загроз та інструментів забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в умовах, в яких сьогодні знаходиться Україна, не були допущені модератором до публікації, а відтак залишилися без уваги МАГАТЕ, як і сама країна від початку російської агресії», - додає ДНТЦ ЯРБ.
Такими обраними МАГАТЕ визначило представників держави-терориста – російської федерації. «Натомість держава-терорист була широко представлена на конференції не тільки у ролі доповідачів, а й головуючими в таких секціях як «Оцінка наявних та нових можливих загроз, небезпек та ризиків», - йдеться у повідомленні.
«Ігноруючи факт скоєння військового вторгнення на територію суверенної демократичної держави України та дії, які трактуються як ядерний тероризм, МАГАТЕ ставить великий знак питання щодо існування загальносвітової концепції радіаційної безпеки, як такої, котра базується на міжнародній взаємодії та виконанні базових правил для гарантування безпеки і захищеності всім країнам-учасницями Агентства», - наголошує ДНТЦ ЯРБ.

Міжнародна конференція з безпеки та захищеності джерел іонізуючого випромінювання – досягнення та майбутні зусилля, організована Міжнародним агентством з ядерної енергії, відбулася 20-24 червня у Відні (Австрія). Як заявляють організатори, метою конференції є сприяння обміну досвідом та майбутнім розробкам, пов’язаним із встановленням та підтримкою високого рівня безпеки радіоактивних джерел протягом їхнього життєвого циклу. 

Компанії