10-та Конференція з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї: Заяви керівників ООН та МАГАТЕ і критика Агентства українськими чиновниками

03.08.2022
Фото: D. Candano Laris/IAEA

 У понеділок у Нью Йорку розпочалася 10-та Конференція з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. У Конференції, яка неодноразово переносилася з 2020 року через пандемію, беруть участь делегати з понад 180 країн. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав конференцію шансом зміцнити Договір та зробити його корисним для «тривожного світу навколо нас». Водночас у своїх заявах українська делегація – і не лише вона – продовжує різко критикувати бездіяльність МАГАТЕ.

 
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що світ зіткнувся з ядерною небезпекою, небаченою з часів розпалу холодної війни, і застеріг, що ядерне знищення людства може призвести до одного прорахунку.
«Поки що нам дуже щастило. Але успіх – це не стратегія. І це теж не захист від геополітичної напруги, який може перерости в ядерний конфлікт. Сьогодні людство відокремлює один прорахунок, одне непорозуміння від ядерного знищення».
«Майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї зараз зберігаються в арсеналах по всьому світу. Все це в той час, коли ризики його поширення зростають, а бар'єри для запобігання ескалації слабшають. Ліквідація ядерної зброї є єдиною гарантією, що її ніколи не буде використано».
Очільник української делегації, заступник глави МЗС України Микола Точицький вважає, що з огляду на зростання небезпеки для українських АЕС внаслідок російського вторгнення ООН має докласти зусиль, щоб закрити небо над ядерними об’єктами в Україні.
«Уперше в історії цивільні ядерні об’єкти були перетворені на військові об’єкти й плацдарми російської армії - на порушення положень Договору про нерозповсюдження ядерної зброї щодо мирного використання атомної енергії… Світ став свідком того, як виникає в реальності ядерний тероризм», спонсорований ядерною державою… Ми просимо закрити небо над атомними станціями в Україні, забезпечити захист системами ППО, довести справою, що агресор не може залишатися без жодного покарання тільки тому, що володіє ядерною зброєю.
Він нагадав, що росія порушила всі норми міжнародного права, розв’язавши війну проти України та чітко висловивши наміри розташувати свій ядерний арсенал на території неядерних держав, що серйозно загрожує Договору про нерозповсюдження.
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі знов заявив, що делегація Міжнародного агентства з атомної енергії готова відвідати Запорізьку АЕС: "Ми готові вирушити туди. Ми сподіваємося, що зможемо поїхати на Запорізьку АЕС, бо якщо щось трапиться там, нам треба буде звинувачувати тільки себе".
Читайте також
"Ядерна енергія безпечніша, ніж будь-коли. Але нас знову випробовують. Цього разу війною. Війна в Україні загрожує одній із найбільших у світі ядерно-енергетичних програм. Об'єкти та їхні люди також опинилися під загрозою через окупацію росією Чорнобильської атомної електростанції та зони відчуження і окупацію ЗАЕС. Поки ця війна триває, бездіяльність є безсовісною. Якщо станеться аварія на Запорізькій атомній електростанції, ми не будемо звинувачувати стихійне лихо. Нам доведеться відповідати лише перед собою.
У цей момент глобальної невизначеності, занепокоєння, страху та горя ми повинні об’єднатися та знову взяти на себе зобов’язання щодо благородних принципів, закріплених у ДНЯЗ: нерозповсюдження ядерної зброї, роззброєння та сприяти співпраці у мирному використанні ядерної енергії.
Ми не можемо побудувати більш безпечний світ з більшою кількістю ядерної зброї в існуючих арсеналах і якщо більше країн прагнуть її отримати".
У своїй десятихвилинній промові пан Ґроссі розповів про глобальні загрози міжнародній безпеці, зростаючу роль низьковуглецевої атомної енергетики, яку очікують у задоволенні світових енергетичних і кліматичних потреб, загрози ядерній безпеці у війні в Україні та використання ядерних технологій у мирних цілях у всьому світі.
Говорячи про нерозповсюдження та відносини між урядами та МАГАТЕ, Рафаель Ґроссі сказав: «Ті, хто справді виступає за ефективні гарантії, ніколи не будуть використовувати свою співпрацю як розмінну монету або інспекторів МАГАТЕ як пішаків у політичній грі».
Він закликав усі країни, які ще не зробили цього, ратифікувати найновіші та найсучасніші правові інструменти, що дозволить МАГАТЕ повністю виконувати свою місію ядерної перевірки. «Режим гарантій, посилений додатковим протоколом і зміненим протоколом щодо малих кількостей, може дати нам всю необхідну довіру та впевненість у тому, що держави, які використовують ядерну енергію для добробуту своїх людей, нічого не приховують».
Читайте також
Ґроссі розповів про статус ядерної перевірки в Ірані: «Якщо ми хочемо запропонувати достовірні гарантії того, що значна і зростаюча ядерна програма Ірану призначена виключно для мирних цілей, Іран повинен надати інспекторам МАГАТЕ доступ, який відповідає розміру цієї програми, і надати нам повну інформацію. .” Він додав: «Відсутність прогресу в перевірці мирного характеру ядерної програми Ірану матиме наслідки для ландшафту регіональної безпеки».
 Війна в Україні загрожує одній із найбільших у світі ядерно-енергетичних програм. Об'єкти та їхні люди також опинилися під загрозою через окупацію росією Чорнобильської атомної електростанції та зони відчуження і окупацію ЗАЕС.
Водночас радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк у своєму твіттері у вівторок, коментуючи виступ Ґроссі, зазначив, що система світової безпеки не працює, закликавши створити нову. "Ця система світової безпеки справді не працює - давайте нову", - написав він.
У свою чергу міністр енергетики України Герман Галущенко у інтерв'ю американському виданню Politico заявив: "У мене таке відчуття, що позиція МАГАТЕ така: "Ми є технічною організацією, тому ми не можемо коментувати деякі політичні питання, ми просто техніки, не вимагайте від нас робити політичні заяви". Але ви не можете просто сказати, що окупація військовими або обстріл атомної станції танками є просто технічною проблемою, це питання ядерної безпеки... Ви не можете просто сказати, що це нормально". "Галущенко звинуватив директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Ґроссі в применшуванні ризиків присутності росії на АЕС, - пише видання. - МАГАТЕ стверджує , що це «незалежна та неупереджена організація», але прес-реліз агентства на початку березня, у якому вторгнення називають "військовою операцією російської федерації", досі викликає гнів у Галущенка". Галущенко стверджує, що візит МАГАТЕ за нинішніх обставин ризикує зміцнити контроль росії над Запоріжжям. "Ми знаємо, що росіяни підштовхнули їх прийти. Вони хочуть, щоб вони приїхали, а потім МАГАТЕ скаже: "О, все добре, ядерний матеріал в порядку, радіація в порядку, росіяни — ідеальні хлопці, — сказав Галущенко. - Ми ніколи цього не приймемо, тому що… це легітимізація російської окупації ЗАЕС".
Протидія Галущенка візиту Ґроссі до Запоріжжя ставить керівника відомства в скрутне становище, - констатує видання.
Водночас Politico повідомляє, що в інтерв’ю Галущенко наполягав на тому, що поточна робота ЗАЕС достатньо безпечна, щоб дозволити більше торгівлі електроенергією з Європою. "Сподіваюся, росіяни вийдуть, тому що... Запорізька АЕС цього року взимку, працюючи всіма шістьма блоками, [може] виробити 6190 мегават, це неймовірно", - цитує міністра американське видання, зазначаючи, що зараз на майданчику працюють лише три реактори, і напружена ситуація вже призвела до попереджень про порушення безпеки.
В інтерв’ю Politico Галущенко також заявив, що Україна може негайно збільшити експорт електроенергії на Захід зі 100 мегават до 1690 МВт, але європейські оператори дотримуються своїх протоколів, і збільшують імпорт по 100 МВт щомісяця. "Неодноразові заяви України про можливу ядерну аварію, якщо росія продовжуватиме контролювати Запорізьку атомну станцію, найбільшу електростанцію України, явно налякали Європу. Ці застереження, спрямовані на підвищення в ЄС відчуття терміновості в перші дні війни, тепер ризикують підірвати довіру до ядерної безпеки України", - пише видання.
Тим не менш Україна продовжує застерігати Європу щодо можливості техногенної катастрофи через окупацію ЗАЕС. Про це вчора заявив в рамках Конференції з ДНЯЗ на заході на тему «Ситуація у сфері ядерної безпеки та захищеності України: загрози міжнародній безпеці у зв’язку з захопленням та використанням росією у військових цілях ядерних об’єктів України» очільник української делегації, заступник глави МЗС України Микола Точицький.  
"Світова спільнота сьогодні є свідком того, як виникає ядерний тероризм, спонсорований російською федерацією. Від самого початку російської війни проти України збройні сили країни-агресора завдають невибіркових ударів по українській інфраструктурі, включаючи критично важливі об'єкти, що створює безпрецедентні ядерні загрози як для нашої країни, так і далеко за її межами.
Термін «загроза» став домінуючим у процесі розгляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Ризик великої техногенної ядерної катастрофи в Європі зростає.
Повномасштабне російське вторгнення показало нездатність міжнародних організацій дати адекватну відповідь на нові виклики і ядерні ризики, які з’явилися через військову агресію. Зокрема, МАГАТЕ досі не розробило плану дій на випадок, якщо атомна електростанція опиниться під обстрілом".
Читайте також
Йому вторив у своєму онлайн-виступі на цьому заході президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.
"Старі системи безпеки недієві у нових жахливих реаліях… Ми повинні вберегти світ від нового жахіття. Необхідна потужна коаліція, яка підтримає зусилля України з недопущення ядерної катастрофи, звільнить ЗАЕС від окупантів, поверне державі контроль за станцією та ядерними матеріалами!" – заявив він .
Очільник Енергоатома нагадав, що 2 серпня вже 152-й день, як найбільша та найпотужніша в Україна і Європі Запорізька атомна електростанція захоплена російськими військовими: «Відтоді всі ми як на пороховій бочці, загарбники будь-якої миті можуть вчинити чергові акти ядерного тероризму і обірвати життя мільйонів людей, якщо на Запорізькій АЕС станеться ядерна катастрофа».
Те, що сьогодні відбувається на ЗАЕС, цивілізований світ не може навіть уявити, розповів Петро Котін та нагадав, що у ніч захоплення станції росіяни безперервно обстрілювали її протягом чотирьох годин та загнали на територію АЕС 50 одиниць військової техніки та 500 озброєних військових, які й досі перебувають на станції безперервно. Крім того, за його словами, загарбники розмістили щонайменше 14 вантажівок зі зброєю, боєкомплектом та вибухівкою просто в машинній залі атомного енергоблока ЗАЕС зовсім близько до ядерного реактора.
"Увесь цей час персонал станції працює під шаленим психологічним і фізичним тиском. 100 працівників ЗАЕС були викрадені, піддавалися тортурам і знущанням, 5 – вивезені в невідомому напрямку, і тільки Богові відомо, що з ними відбувається та чи живі вони взагалі. Просто усвідомте значення кожного із цих страшних фактів. І щодня ситуація погіршується", – сказав Петро Котін.
Він теж закинув МАГАТЕ, що попри численні звернення до Агентства, воно не може зупинити ядерний тероризм, з яким людство стикнулося вперше в історії, та ніяк не впливає на країну-агресорку. Маємо зупинити ядерний тероризм й урятувати життя і майбутнє Європи та всієї планети, – закликав він присутніх.
Як саме зупинити у його виступі не йшлося.

Тим часом британська розвідка припустила, що росія коригує оперативний план свого наступу на Донбасі і визначила "вразливим" Запорізький напрямок. А місяць тому ЗСУ продемонстрували як на запорізькому напрямку відпрацювали американські ракетні системи HIMARS. 

АЕС