росія використовує ЗАЕС як живий ядерний щит - Блінкен

02.08.2022

 Дії росії щодо найбільшої атомної електростанції України – Запорізької АЕС є "вершиною безвідповідальності". Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи на Конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Блінкен, зокрема заявив: "Зараз росія використовує АЕС як військову базу для обстрілу українців, усвідомлюючи, що вони не можуть і не будуть стріляти у відповідь, оскільки це загрожує випадковим ураженням ядерного реактора або сховища відпрацьованого ядерного палива (Блінкен сказав сховища ВАВ -  InfoAtom)". За його словами, "це виводить уявлення про живий щит на зовсім інший, жахливий, рівень".
10-та Конференція з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї розпочала роботу вчора у Нью Йорку і триватиме до 26 серпня. Як йдеться в указі президента України, до делегації нашої країни увійшли: Микола Точицький – заступник Міністра закордонних справ України, глава делегації; Сергій Кислиця – Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй, заступник глави делегації, Катерина Біла – заступник Директора Департаменту безпекової та санкційної політики МЗС України, Анатолій Зленко – другий секретар Постійного представництва України при ООН, Юрій Клименко – посол з особливих доручень МЗС, Олег Коріков – виконуючий обов'язки голови Державної інспекції ядерного регулювання України; Сергій Россоха – директор з фізичного захисту та спеціальної безпеки державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".
З цього приводу Антикризовий експертний ядерний центр України висловив сподівання, що "делегація України, в яку входять, зокрема, представники МЗС, ДІЯРУ та НАЕК "Енергоатом" наполягатиме на конкретних важелях впливу на рф, які є у арсеналі підписантів ДНЯЗ, а не обмежиться черговими закликами до путіна щодо звільнення територій". АЕЯЦУ вважає, що першочергово українська делегація має наполягати на суворому виконанні вже введених санкцій та введені нових конкретно проти "Росатома", який є безпосереднім учасником актів ядерного тероризму росії в Україні. Зокрема, на Запорізькій АЕС.
"Адже на сьогодні "Росатом" не лише бере участь у збройному захопленні ЗАЕС, але й виводячи в обхід санкцій мільярди доларів будує свою атомну електростанцію у центрі Європи – Угорщині та Туреччині. Також будівництво йде у Китаї, Єгипті, Індії", - йдеться у заяві АЕЯЦУ.
Експерти вважають, що українська делегація має продемонструвати, які санкції практично, а не вербально ввела Україна. Це, зокрема, стосується розірвання чинних договорів та угод з росією та "Росатомом" (АТ "ТВЕЛ") у ядерній галузі.
Перед відкриттям роботи Конференції була оприлюднення Заява міністрів Французької Республіки, Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії та Сполучених Штатів Америки, в якій наголошується, що «лідери Франції, Великобританії та США залишаються твердо віддані цілям, які містяться у заяві від 3 січня 2022 року про запобігання ядерній війні та недопущення гонки озброєнь».
Наводимо текст заяви:
"Ми визнаємо та діємо з глибоким розумінням того, що ядерну війну не можна виграти і ніколи не можна вести. Ми повністю усвідомлюємо труднощі, з якими ми стикаємося, та виклики, які нещодавні події поставили під загрозу всі ці три засади роззброєння, нерозповсюдження та використання ядерної енергії в мирних цілях, науки та технології. Цього місяця наші слова, наші дії та спільна позиція повинні зміцнювати глобальні норми, які випливають із цього Договору та захищають усіх нас. Для цього необхідно, щоб ми разом відкинули безвідповідальну ядерну риторику та безрозсудні напади, що загрожують ядерним реакторам та пов'язаним з ними мирним ядерним об'єктам. Усі учасники ДНЯЗ, як ті держави, що володіють, так і ті, що не мають ядерної зброї, зобов'язані демонструвати і заохочувати відповідальну поведінку і стриманість при виконанні своїх зобов'язань. У цьому зв'язку ми нагадуємо про наші негативні та позитивні гарантії безпеки державам ДНЯЗ, які не мають ядерної зброї, і дотримуватимемося цих гарантій.
Ядерна зброя, доки вона існує, має служити оборонним цілям, стримувати агресію та запобігати війні. Ми засуджуємо тих, хто використовує або загрожує використати ядерну зброю для військового примусу, залякування та шантажу. Такі дії глибоко небезпечні та суперечать цілям ДНЯЗ та Статуту ООН. Після неспровокованої та незаконної агресивної війни росії проти України ми закликаємо Росію припинити безвідповідальну та небезпечну ядерну риторику та поведінку, виконати свої міжнародні зобов'язання та підтвердити - словами та справами - відданість принципам, закріпленим у нещодавній заяві лідерів "Запобігання ядерній війні".

АЕС