Єрмак закликав МАГАТЕ якнайшвидше провести місію на окупованій ЗАЕС. А що інші?

04.08.2022

 росія як ядерна держава грубо порушила всі три основні принципи Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

Про це заявив заступник глави МЗС України Микола Точицький на конференції з ДНЯЗ у Нью-Йорку, передає сайт МЗС.
За словами Точицького, росія звернула назад процес ядерного роззброєння, відкинула принцип ядерного нерозповсюдження - розгортання ядерної зброї в окупованому Криму та виключно мирного використання атомної енергії - захоплення ядерних об'єктів України.
Точицький зазначає перший в історії факт перетворення цивільних ядерних об'єктів на військові цілі та плацдарм для російської армії.
Він також наголосив, що світ фактично зіткнувся з проявами ядерного тероризму, спонсорованого ядерною державою.
Заступник глави МЗС закликав міжнародне співтовариство вжити спільних заходів для запобігання глобальній атомній катастрофі.
До нього приєднується і очільник Офісу президента Андрій Єрмак, пропонуючи конкретні дії. У своєму Twitter він пише, що експерти МАГАТЕ мають проінспектувати Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі, яка уже більше п’яти місяців перебуває "під контролем російських безумців".
"Працівники окупованої Запорізької АЕС у надскладних умовах, під постійним тиском окупантів забезпечують її роботу. Світ має бути упевненим у безпечності роботи ЗАЕС. Експерти МАГАТЕ мають якнайшвидше відвідати станцію, як того вимагають міжнародні правила атомної безпеки", – написав Андрій Єрмак.
Виступаючи на Конференції з ДНЯЗ Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі знов заявив, що делегація Міжнародного агентства з атомної енергії готова відвідати Запорізьку АЕС: "Ми готові вирушити туди. Ми сподіваємося, що зможемо поїхати на Запорізьку АЕС, бо якщо щось трапиться там, нам треба буде звинувачувати тільки себе".
Тим часом, як повідомляв Інфоатом, міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю американському виданню Politico відкинув можливість відправки представників МАГАТЕ для проведення інспекції на ЗАЕС, поки вона під російським контролем.
Натомість Галущенко стверджує, що візит МАГАТЕ за нинішніх обставин ризикує зміцнити контроль росії над Запорізькою АЕС. "Ми знаємо, що росіяни підштовхнули їх прийти. Вони хочуть, щоб вони приїхали, а потім МАГАТЕ скаже: "О, все добре, ядерний матеріал в порядку, радіація в порядку, росіяни — ідеальні хлопці, — сказав Галущенко. - Ми ніколи цього не приймемо, тому що… це легітимізація російської окупації ЗАЕС".
За словами українського міністра, Київ повинен повернути повний контроль над електростанцією. Це дозволить збільшити виробництво електроенергії і наростити експорт в ЄС.
А американський Інститут вивчення війни (ISW) вчора зазначив, що російські окупанти, ймовірно, використовують Запорізьку АЕС в Енергодарі, щоб зіграти на страхах Заходу перед ядерною катастрофою в Україні аби послабити волю західних країн надати військову підтримку українському контрнаступу. Втім, Україні це зрозуміло давно.

АЕС