Південноукраїнська АЕС впровадила систему контролю протікання теплоносія першого контуру

26.07.2022
Фото: Південноукраїнська АЕС
Систему контролю протікання теплоносія першого контуру (СКПТ) виробництва СНВО «Імпульс» за результатами приймальних випробувань введено у промислову експлуатацію на другому енергоблоці Південноукраїнської АЕС, який готується до продовження ресурсу.
За інформацією СНВО «Імпульс», захід впроваджено у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ).
СКПТ є складовою комплексної системи діагностики обладнання першого контуру реакторної установки, яка розроблена підприємством. Вона складається з підсистем акустичного контролю та контролю вологості. Система призначена для контролю герметичності обладнання та трубопроводів головного циркуляційного контуру реакторної установки, своєчасного виявлення місця течі теплоносія першого контуру, оцінки її величини в режимах нормальної експлуатації, з порушеннями нормальної експлуатації та в режимі «мале протікання».
Функції СКПТ:
  • введення, перетворення та порівняння зі уставками сигналів від датчиків вологості та температури, акустичних датчиків;
  • прийом інформації від інформаційно-обчислювальної системи енергоблоку;
  • комплексний аналіз з визначення місця (з відхиленням не більше ± 2 m) та величини течі з мінімальною реєстрованою витратою теплоносія на протязі 1 l/min за час не більше 10 min від моменту її фактичного виникнення;
  • архівування даних;
  • надання результатів діагностування оператору та передача в обчислювальний сервер КСД;
  • формування попереджувальної сигналізації.

Комплексна система діагностики обладнання першого контуру реакторної установки виробництва СНВО «Імпульс» вже впроваджена і працює на всіх енергоблоках українських АЕС крім 6-го енергоблока ЗАЕС. Комплексна система діагностики окрім СКПТ включає в себе підсистеми  віброконтролю головних циркуляційних насосів, контролю слабо закріплених предметів, контролю залишкового ресурсу обладнання. Впровадження системи дає змогу персоналу АЕС виявити недоліки та запобігти створенню позаштатних ситуацій вже на початкових стадіях.

Читайте також:

КЗПБ – 2021: що виконано і скільки залишилось 

АЕС